Anar al contingut

Aïllats del món

Milers de nens desplaçats a Síria viuen en una situació d'alerta màxima

El cru hivern i les baixes temperatures, l'augment de malalties i les condicions insalubres que prevalen als refugis augmenten els riscos

El Periódico

XWH10 DAHR EL BAYDAR LIBANO 09 01 2019 - Una nina siria juega con la nieve en el exterior de su tienda de campana en el campo de refugiados sirios Qab Elias en el valle de Bekaa al este de Libano hoy 9 de enero de 2019 Al menos 8 000 refugiados sirios han resultado damnificados por las inundaciones causadas por la tempestad Norma en el Libano que atraviesa el pais desde el fin de semana informo hoy el Alto Comisionado de la ONU para los refugiados ACNUR EFE Wael Hamzeh

XWH10 DAHR EL BAYDAR LIBANO 09 01 2019 - Una nina siria juega con la nieve en el exterior de su tienda de campana en el campo de refugiados sirios Qab Elias en el valle de Bekaa al este de Libano hoy 9 de enero de 2019 Al menos 8 000 refugiados sirios han resultado damnificados por las inundaciones causadas por la tempestad Norma en el Libano que atraviesa el pais desde el fin de semana informo hoy el Alto Comisionado de la ONU para los refugiados ACNUR EFE Wael Hamzeh / WAEL HAMZEH (EFE)

L’oenagé Save the Children ha advertit que almenys 11.000 nens sirians s’enfronten a una situació desesperada aquest hivern, a causa que sobtades inundacions als campaments de desplaçats a la província d’Idlib, nord-oest de Síria, han empitjorat les greus condicions en què viuen.

L’organització va indicar que les condicions “són miserables i perilloses per a milers de nens que viuen en tendes de campanyes dèbils i en immobles a mig construir, sense finestres ni portes”, per això va demanar recolzament urgent per salvar els menors exposats a malalties i baixes temperatures.

En un report, Save the Children va emfatitzar que els informes sobre malalties estan augmentant i les famílies a les zones més afectades estan quedant aïllades del món exterior, incapaces de sortir dels campaments per accedir als centres de salut.

Aïllats i malalts

A més, s’enfronten a més riscos de morir per congelació en aquest hivern, ja que 1,5 milions de persones s’han desplaçat l’últim any, per això el refugi, les mantes i el combustible per a calefacció escassegen als campaments, va puntualitzar.

Va assenyalar que l’augment de la violència entre els grups armats en les últimes setmanes ha complicat els esforços de socors en algunes àrees, inclosa la distribució de tendes de campanya i mantes a les famílies que estan sense refugi a temperatures per sota dels zero graus.

L’informe esmenta testimonis de nens desplaçats que relaten les condicions als campaments, alguns dels quals descriuen que dormen al terra, que pateixen molt fred a les nits, i que quan van arribar les inundacions van haver de portar, amb els seus propis recursos, les tendes a terres més altes.

“Les condicions en campaments i assentaments on viuen els nens són miserables, pateixen temperatures sota zero amb la protecció més bàsica”, va lamentar la directora de Resposta de Save the Children, Sonia Khush, que va afirmar que els nens desnodrits i els joves són més vulnerables a les malalties.

Va afirmar que els desplaçats sovint tenen malalties que apareixen en condicions de vida brutes i en situacions d’amuntegament, com infeccions d’orelles, ulls i vies respiratòries, tot i que també d’anèmia, a causa que els nens i les dones embarassades no tenen accés a aliments nutritius.

Demanen frenar la violència

El conflicte a Síria, que es va iniciar el març del 2011, ha obligat un gran nombre de persones a fugir cap a Idlib, província que té una de les concentracions més denses de desplaçats interns al món, amb 317 campaments i refugis, va referir.

Per això és preocupant el recent augment de la violència a Idlib, ja que ha tingut un impacte immediat en els més vulnerables, va dir l’organització, i va fer ressaltar en aquest sentit la importància de la zona desmilitaritzada establerta per Rússia i Turquia el 2018, que ha impedit una gran ofensiva militar.

“És vital que aquest acord s’apliqui completament. Qualsevol escalada en el conflicte provocarà que milers de famílies més es vegin obligades a fugir”, va apuntar Khush, i va destacar que els nens estan “terroritzats davant de la perspectiva de més violència i desplaçament”.

“Necessitem urgentment ampliar el recolzament per salvar la vida de nens i famílies que s’enfronten a un dur hivern a Idlib i en altres parts de Síria”, va dir, i va demanar a les parts en conflicte que treballin juntes per trobar una solució negociada a la crisi que eviti que més nens en aquesta província pateixin més.