DECISIÓ POLÈMICA

Els EUA comencen la retirada de les tropes de Síria

El portaveu de la coalició aliada contra Estat Islàmic assenyala que s'ha iniciat el procés de sortida de les forces nord-americanes

zentauroepp46320948 in this april 4  2018 photo  a u s  soldier waves as he sits181222162548

zentauroepp46320948 in this april 4 2018 photo a u s soldier waves as he sits181222162548 / Hussein Malla

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Els Estats Units han començat el procés de retirada de tropes de Síria, segons ha anunciat aquest divendres el coronel Sean Ryan, portaveu de la coalició militar liderada per Washington contra Estat Islàmic (EI). Ryan ha afirmat en un comunicat que s’ha iniciat "el procés de la nostra retirada deliberada de Síria", segons ha informat l’agència Associated Press.

Per motius de seguretat, Ryan no ha detallat el temps que portarà la retirada total, les fases que tindrà ni els llocs concrets dels quals es començaran a retirar els soldats. 

L’Observatori Siri per als Drets Humans (OSDH), una oenagé siriana amb seu a la Gran Bretanya, que controla el conflicte a Síria a través d’una xarxa d’activistes sobre el terreny, ha assenyalat que la retirada va començar dijous a la nit amb la sortida d’un comboi d’uns 10 vehicles blindats i alguns camions de la ciutat de Rmeilan, al nord-est de Síria, cap a l’Iraq.

Discurs de Pompeo

L’anunci dels EUA es produeix un dia després que el ministre d’Exteriors de Turquia, Mevlüt Çavusoglu, digués que una operació militar al nord de Síria contra la milícia kurda YPG, aliada dels EUA, no depèn de la retirada de les forces nord-americanes.

Notícies relacionades

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, també va abordar el tema en un discurs al Cairo dijous. Respecte a Síria, Pompeo va dir que Washington "utilitzarà la diplomàcia i treballarà amb els nostres socis per expulsar fins a l’última bota iraniana, i treballarà a través del procés dirigit per l’ONU  per portar la pau i l’estabilitat al poble sirià que tant pateix".

El Ministeri d’Exteriors rus ha assenyalat que tenia la impressió que els EUA volien quedar-se a Síria malgrat la retirada anunciada, segons va informar l’agència de notícies RIA.