CRISI POLÍTICA AL VELL CONTINENT

El 'brexit' i l'escull de les eleccions europees

La cita electoral que tindrà lloc entre el 23 i 26 de maig complica la possibilitat de prolongar les negociacions

zentauroepp45001878 european commission president jean claude juncker reacts bef180912090658

zentauroepp45001878 european commission president jean claude juncker reacts bef180912090658 / VINCENT KESSLER

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La pròrroga de les negociacions del 'brexit' més enllà del pròxim 29 de març, la data de sortida del Regne Unit de la UE, és possible però s’enfronta amb un escull important: les eleccions europees que se celebraran entre el 23 i el 26 de maig als 27 estats membres i en què suposadament no participarà el Regne Unit. És més, l’Eurocambra ja ha aprovat la redistribució dels escons del nou Europarlament 'post-brexit' que es conformarà sense els 73 diputats britànics i, segons el qual, Espanya disposarà de 5 eurodiputats més que faran que passi dels 54 escons actuals a 59.

Per això a la UE estan disposats a estirar el calendari i retardar la sortida però només uns mesos, fins a la constitució del nou Parlament Europeu que tindrà lloc durant la primera setmana de juliol. Si l’extensió es prolongués més enllà d’aquesta data es podrien plantejar problemes jurídics, ja que el Regne Unit també hauria de participar en les eleccions, elegir diputats, un comissari i participar en l’elecció del president de la futura Comissió Europea.

Temps limitat

Segons les estimacions preliminars de la plataforma Votewatch Europe, en cas que el Regne Unit participi el maig en les eleccions, les forces tradicionals i centristes de la cambra–PPE, PSE i Liberals– perdrien entorn d’un 2% dels escons mentre que els grups populistes i l’extrema dreta guanyarien un 3%. En aquesta tessitura, els grans partits estarien disposats a donar més temps però sempre que sigui limitat.

Notícies relacionades

“Si la primera ministra britànica, Theresa May, necessités més temps no és el PPE qui s’oposaria que se n’hi concedís però haurien de ser setmanes no mesos”, ha avisat el cap de files dels populars espanyols a la cambra, Esteban González Pons. El termini límit per buscar la solució haurà de ser, no obstant, el 26 de maig. “El dia de les eleccions europees hauria de ser la jornada límit en què May arribés una majoria sobre l’acord”, ha puntualitzat obert a altres escenaris i altres possibilitats si a Londres decideixen fer marxa enrere al 'brexit'.

De la mateixa opinió és el Partit Socialista Europeu, que ha deixat clar que recolzaran una pròrroga si és perquè Londres aclareixi d’una vegada què vol. “Si es demana una pròrroga, se li hauria de donar una resposta favorable. Se’ls ha de donar el temps que necessitin”, assegura el seu cap de files, Udo Bullman.