CRISI POLÍTICA A EUROPA

La UE intenta ajudar May, però sense modificar l'acord del 'brexit'

Els presidents de la Comissió i el Consell Europeu, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, envien a la primera ministra britànica una carta explicativa

zentauroepp45982113 british prime minister theresa may shakes hands with europea181121203047

zentauroepp45982113 british prime minister theresa may shakes hands with europea181121203047 / YVES HERMAN

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

A escasses hores que el Parlament britànic voti per fi el text de l’acord de divorci, la Unió Europea torna a moure fitxa per intentar ajudar Theresa May a contenir els euroescèptics més radicals de Westminster i tirar endavant el pacte del ‘brexit’,però sense tocar ni una coma del text tancat el desembre passat pels equips negociadors de Londres i Brussel·les.

En una extensa carta remesa pels presidents de la Comissió i del Consell Europeu, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, els dos dirigents tornen a oferir aclariments sobre el mecanisme de salvaguarda dissenyat per evitar la tornada d’una frontera ‘dura’ entre Irlanda i Irlanda del Nord, que tantes resistències genera a l’altre costat del canal de la Mànega. “Com sap, no estem en posició d’acceptar res que canviï o sigui incoherent amb l’Acord de Retirada, però per facilitar els següents passos estem encantats de confirmar la nostra interpretació”, expliquen en la missiva.

I el primer que reafirmen és la voluntat europea de negociar amb celeritat un nou acord comercial, per al 31 de desembre del 2020, que faci innecessari activar la xarxa de seguretat per a Irlanda. “La Comissió pot confirmar que, com el Regne Unit, la UE no desitja que la salvaguarda entri en vigor”, insisteixen. Però si al final és necessari activar el mecanisme serà només “temporal”, durant el temps “estrictament necessari”, fins que sigui reemplaçat per un acord posterior que asseguri que s’evita una frontera dura a l’illa.

Unió duanera

Notícies relacionades

El text no posa data límit, com pretenien a Londres per evitar quedar atrapats en la unió duanera, i es limita a posar per escrit el mateix compromís polític, però tant Tusk com Juncker aclareixen, per si hi hagués dubtes, que les promeses posades per escrit en la passada cimera de desembre –tant en l’acord de divorci com en la declaració política sobre la futura relació– tenen valor legal i comprometen la UE de manera més solemne.

A més, insisteixen que l’objectiu a Brussel·les és aconseguir un acord sobre la futura relació abans que conclogui el període transitori. Si per llavors no hagués conclòs el període de ratificació, la Comissió es compromet a proposar l’aplicació provisional de parts rellevants de la relació futura. La carta també deixa clar que, si Londres i Brussel·les consideren que és necessari prolongar el període transitori per continuar negociant sobre la futura relació, hi haurà més temps per fer-ho.