DECLARACIÓ HISTÒRICA

Merkel assumeix la "responsabilitat" pel "sofriment infligit a Grècia" en el nazisme

La cancellera prova d'apaivagar les relacions amb Atenes en el seu primer viatge al país des de la crisi financera grega

zentauroepp46500577 german chancellor angela merkel pays tribute at the tomb of 190111125427

zentauroepp46500577 german chancellor angela merkel pays tribute at the tomb of 190111125427 / ARIS MESSINIS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Alemanya és "conscient" de la seva "responsabilitat històrica" pel "sofriment infligit a Grècia" durant el període nazi, segons ha declarat la cancellera Angela Merkel durant un viatge oficial a Atenes.

"Som conscients de la nostra responsabilitat històrica i sabem quin sofriment van infligir a Grècia [...] durant el període del nacionalsocialisme", ha dit la dirigent abans de reunir-se amb el president grec, Prokopis Pavlópulos. "És per això que la lliçó per a nosaltres és que fem tot el possible per tenir bones relacions amb Grècia i que ens donem suport mútuament pel bé de Grècia i Alemanya", ha afegit.

La reclamació de compensació financera a Alemanya en concepte dels delictes comesos durant l’ocupació del país pels nazis (1941-1944), així com el deute d’un préstec forçat a Atenes contret el 1942, és un antic debat a Grècia que ha ressuscitat en els últims temps per la crisi del deute sobirà. Segons els comptes grecs la suma d’aquestes reparacions s’eleva fins als 162.000 milions d’euros.

Rebaixar la tensió

Notícies relacionades

Durant la seva primera visita a Grècia des del 2014, la cancellera ha volgut apaivagar el tens clima entre els dos països en l’apogeu de la crisi grega (2010-2014) i l’alineació d’Alemanya amb les mesures d’austeritat. En la seva reunió amb el primer ministre, Alexis Tsipras, d’aquest dijous, Merkel va elogiar els sacrificis dels grecs durant la crisi i va reconèixer el coratge de l’Executiu grec en el tema crucial del nou nom de Macedònia.

Oficialment, per Berlín, el tema de les reparacions i les reparacions de guerra s’ha resolt definitivament a través de tractats internacionals, però alguns funcionaris són menys categòrics.