nova era a Brasil

El guru de Bolsonaro: un astròleg, bloguer i youtuber de 71 anys

Olavo de Carvalho viu als Estats Units, admira Trump, nega la Inquisició i té una forta influència en el mandatari

Va ser comunista, després va abraçar el sufisme, ara és un furibund conservador i ha aconseguit col·locar-ne dos dels seus en el Govern

jcarbo46426713 olavo de carvalho190104201538

jcarbo46426713 olavo de carvalho190104201538

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“El Brasil és un país de majoria conservadora i cristiana [...] ¿com és possible que no tingui un partit conservador, una TV conservadora, una universitat conservadora, un diari conservador?”. Olavo de Carvalho es feia aquesta pregunta abans del triomf electoral de Jair Bolsonaro. Ara pot dir que el seu país té un president d’ultradreta i que ell, astròleg, bloguer, exhumador de sabers mil·lenaris i ‘youtuber’, és el seu guru a la distància. “Vaig ser el seu llevador”, corregeix.  De Carvalho té 71 anys i viu en una zona rural de Virgínia, Estats Units. Amb prou feines ha parlat per telèfon amb Bolsonaro un parell d’ocasions. Un dels seus fills el va visitar al seu ranxo. “Això va ser tot”, assegura l’autor de ‘El Imbécil Colectivo’ i 'Lo Mínimo que Usted Necesita Saber para no ser un Idiota'. Però la seva prèdica és tan profunda que va recomanar com a ministres d’Educació i Exteriors Ricardo Vélez Rodríguez i Ernesto Araújo. “La Divina Providència va unir les idees d’Olavo de Carvalho i la determinació i el patriotisme del president electe Jair Bolsonaro”, va dir Araújo sobre el Brasil que, d’ara endavant, es proposa “cristianitzar” a un món capturat pel “globalisme”, la Xina, el magnat George Soros i Facebook.

De Carvalho no té intencions de tornar al seu país, que va abandonar quan l’esquerrà Luiz Inacio Lula da Silva va arribar al poder, el 2003. “Vull quedar-me al bosc fins a morir, assossegat”. En té prou amb asseure’s davant un ordinador i llançar els seus sermons. Té més de mig milió de seguidors. Ciutadans corrent i de l’elit.“¿Què caracteritza el conservadorisme als llocs on hi ha una tradició conservadora? Primer, una economia de lliure mercat. En segon lloc, la moral judeocristiana, que accepta grups minoritaris, però no accepta que dictin normes per a la majoria. Tercer lloc, llei i ordre”, els explica.

Nega els efectes del canvi climàtic i de la SIDA, reivindica el Tea Party nord-americà i rebutja els mitjans de premsa propagadors de “llegendes i mites de l’esquerra”. Odia Isaac Newton  per haver “disseminat el virus de la ignorància a la Terra”. Galileo Galilei és, davant dels seus ulls, un “xarlatà”.  I diu coses encara pitjors (“l’anomenada Inquisició és un invent dels protestants”), convençut que “no hi ha intel·lectuals de l’esquerra” que puguin rebatre'l.

Constel·lacions astrals

Als anys setanta, la seva mirada estava posada en les constel·lacions astrals. Va crear l’Escola Júpiter per formar brasilers que sabessin interpretar els comportaments terrenals a través dels cossos celestes. Després va ser part d’una comunitat sufí musulmana. Va decidir que els seus fills no anessin a l’escola. Als 49 anys, Heloisa de Carvalho li continua retraient al seu pare que va aprendre a llegir en l’adolescència. La seva mare tampoc va poder resistir els rigors i va intentar tallar-se el canell dins d’una banyera.

Notícies relacionades

Col·leccionista de rifles de caça, pistoles i revòlvers, De Carvalho no esperava de Bolsonaro cap altra cosa que afavorir la lliure disposició d’armes. Però la veritable guerra és la de la ideologia. “Els marxistes pensaven que destruint la propietat privada destruirien la família. Però destruir la propietat privada no va resultar fàcil [...] llavors, ¿què van fer aquests fills de puta? [...] En lloc de destruir la propietat privada per destruir la família, van promoure la destrucció de la família per a, en algun moment, destruir la propietat privada”.

Abans de l’astrologia havia sigut comunista. Va abjurar aviat i va voler donar proves sobrades del seu renaixement espiritual. El món del present comença a parlar el seu propi idioma amb Donald Trump, Benjamin Netanyahu, Viktor Orbán, Matteo Salvini i, és clar, Bolsonaro. El 2017, els seus apologistes van rodar un documental, 'El jardí de les afliccions’, en què a De Carvalho se’l veu assistir a misses, pregar abans dels menjars i disparar una arma. Caetano Veloso el va anomenar “el nostre sub-Goebbels” i va advertir sobre els perills que propaga. “Ha catequitzat generacions de joves brasilers a un anticomunisme delirant i ressentit”.