ULTRADRETA A LLATINOAMÈRICA

Bolsonaro decideix fer fora el 'comunisme' de l'Administració brasilera

Brasília vendrà la majoria dels 700.000 edificis estatals per reduir la despesa pública

zentauroepp46416485 file photo  brazil s new president jair bolsonaro shakes han190103202047

zentauroepp46416485 file photo brazil s new president jair bolsonaro shakes han190103202047 / Ueslei Marcelino

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha autoritzat aquest dijous la destitució de funcionaris que defensin ideals “comunistes” i la venda d’una part important dels 700.000 immobles propietat de l’Estat, per contribuir a contenir l’elevada despesa pública. 

Les decisions han sigut adoptades durant la primera reunió del Consell de Govern, que està format per Bolsonaro, el vicepresident i general en la reserva, Hamilton Mourao, i pels 22 ministres del Gabinet. 

Destitució massiva

El ministre de la Presidència, Onyx Lorenzoni, ha afirmat davant dels mitjans que la decisió de revisar l’estructura de l’administració pública i destituir els funcionaris no-alineats amb les idees de Bolsonaro és part del “compromís” que el president va adoptar durant la seva campanya electoral.

“No té sentit tenir un Govern com el que tenim ara amb persones que defensin altres idees o una altra forma d’organització de la societat”, ha assegurat Lorenzoni, que aquest dijous ha anunciat la destitució d’uns 300 funcionaris amb contractes temporals. Segons el ministre de la Presidència, en les eleccions de l’octubre passat, guanyades pel líder de la ultradreta, “la societat va dir prou a les idees socialistes i comunistes que en els últims 30 anys ens han portat al caos actual” i el Govern ha de respondre ara al mandat de les urnes.

Lorenzoni ha apuntat que els “criteris” per decidir la situació dels funcionaris també seran “tècnics” i que es tindran en compte a l’hora de definir si aquests càrrecs tornaran a ser coberts o si seran definitivament suprimits. En la reunió també s’ha decidit que cada ministeri farà un inventari d’immobles de la seva propietat, a fi de procedir a la venda d’aquells que no siguin necessaris.

Venda de propietats públiques

“Les primeres informacions diuen que l’Estat té prop de 700.000 immobles” a tot el país, “cosa que causa despeses immenses de manteniment”, ha indicat Lorenzoni. Ha agregat que el nou Govern ha identificat alguns ministeris que malgrat comptar amb espais propis, “lloguen altres espais, la qual cosa no té cap sentit”. 

En la reunió també es van discutir altres prioritats de l’Executiu, i s’ha acordat una reforma del règim de jubilacions. Paulo Guedes, ministre d’Economia, presentarà en els pròxims dies un projecte de llei que modifica el sistema actual de jubilacions.

Notícies relacionades

També en els pròxims dies, el Govern acabarà d’elaborar una primera fase d’un pla de concessions al sector privat en l’àrea d’infraestructures, que afectarà els aeroports, ports i ferrocarrils, segons ha anunciat el mateix Bolsonaro aquest dijous a les seves xarxes socials.

Detenció

Aquest dijous les autoritats de Brasília han informat que han arrestat tres sospitosos d’haver col·locat una bomba de baixa potència en una església propera a la capital i de difondre amenaces contra el president a través d’internet. L’artefacte no va arribar a explotar i s’atribueix al grup Societat Secreta Silvestre. Si es confirmen les sospites, se’ls podria acusar d’un delicte de terrorisme.