L'era Bolsonaro

La ministra brasilera que vol que les nenes es vesteixin de rosa

Damares Alves va ser nomenada ministra de la Dona per combatre la ideologia de gènere

Pastora evangèlica, de nena va ser violada en dues ocasions per dos religiosos diferents

la ministra de familia de brasil los ninos de azul y las ninas de rosa / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“¡Atenció, atenció!”. El reclam de Damares Alves als seus seguidors va ser emfàtic. Com a nova ministra de Dones, Família i Drets Humans va demanar silenci per fer un anunci que va haver de considerar rellevant. “En aquesta nova era del Brasil els nens vesteixen de blau i les nenes de rosa”, va dir l’advocada i pastora evangèlica. Ella arriba amb un mandat exprés del flamant president Jair Bolsonaro: combatre el que el president anomena “ideologia de gènere”. I Alves va voler traçar una clara línia de demarcació entre un passat que la ultradreta considera vergonyant i ateu i un present de conversions. “En aquest Govern la nena serà princesa i el nen serà príncep. Ningú ens impedirà que anomenem a les nenes princeses i als nens prínceps. Acabarem amb l’abús de l’adoctrinament ideològic”.  A la sala van ressonar els crits d’“al·leluia” i “glòria a Déu”. També van flamejar banderes d’Israel. Diversos artistes i intel·lectuals no van tardar a desafiar-la: les dones es van vestir de blau i els homes, de rosa.

Fa uns anys, l’avui ministra Alves treballava en el Congrés per a Magno Malta, un cantant, pastor evangèlic i llavors senador. Ja llavors creia saber quina era la seva missió. “Déu ens va dir que no són els diputats que canviaran aquesta nació, no és el Govern que canviarà aquesta nació, no és la política que canviarà aquesta nació: és l’església evangèlica”. Però resulta que Bolsonaro va guanyar les eleccions, amb la inestimable ajuda de Malta, i es va inclinar per la pastora. En el seu ministeri s’haurà d’ocupar a més de la qüestió indígena.

Alves té la missió de vetllar per la família tradicional i, va assegurar, lluitar per un Brasil “sense avortament”. En aquest país es practiquen una mitjana de mig milió d’interrupcions de l’embaràs clandestines a l’any.  “Crec que cap dona vol avortar. Elles arriben fins aquesta instància perquè no tenen cap altra opció. Si l’embaràs és un problema que dura només nou mesos, els dic que l’avortament és un problema que camina tota la vida amb la dona”. La seva cartera, va dir, se centrarà en la protecció de la vida.

Experiència límit

Malgrat la seva predilecció pel color rosa, el seu món va ser negre alguna vegada. De nena, la van violar en dues oportunitats dos pastors diferents que freqüentaven la seva família a Aracaju, el nordestí estat de Sergipe. “Estava dormint a la meva habitació. Somiava que sostenia una cosa calenta”. Quan va obrir els ulls, va veure que l’abusador havia posat el penis a una de les seves mans. “Vaig sentir por i dolor. La primera vegada que em va violar em va dir: vostè és culpable”. El segon pastor la besava a la boca i passava les seves mans pel cos. “Una vegada va ejacular a la meva cara”.

Notícies relacionades

Ella va viure més d’una dècada sense revelar als seus pares aquesta experiència límit. Als 24 anys va llegir en un diari que un pastor havia sigut arrestat per abusar d’un nen. Era un dels seus victimaris. Va anar a l’habitació d’ells amb llàgrimes als ulls. Els seus pares ja ho sabien. Ho van saber sempre. Però a l’església els van recomanar no parlar amb la seva filla, tan sols pregar. “Una nena abusada és una dona destruïda”, assegura la ministra. Una de les seves propostes és crear la “bossa estupre”, un subsidi estatal perquè les dones violades acceptin tenir el fill resultant de la vexació.

Explica també que quan tenia 10 anys “era tant el sofriment” que va decidir suïcidar-se. Va arribar fins a un arbre de guaiaba amb verí de ratolí. Va desistir de matar-se perquè va dir haver vist el mateix Jesús. “Era tan bonic. Tenia un vestit llarg, una barba llarga. És la visió que un nen té d’ell”.  Abans d’assumir el seu càrrec va detallar l’escena al seu llibre 'Al pie de la guayaba'. Allà afirma que quan Crist la va veure enfilar-se a l’arbre li va demanar que baixés.  “Cauràs i et faràs mal. T’han ferit tant en la creu”. No obstant, al fer-ho, va dir, “em va fer l’abraçada que l’església no em va fer”. Les xarxes socials es van inundar de sarcasmes.  Bolsonaro va sortir en defensa d’Alves. “És extremadament vergonyós veure com es burlen de la seva fe”.  En el Govern la posarà en pràctica. “L’Estat és laic, però aquesta ministra és terriblement cristiana”.