MUNTANYA 'DESAPAREGUDA'
Així ha quedat el volcà que va causar el tsunami a Indonèsia
Imatges de satèl·lit revelen l'ensorrament de la part occidental de l'Anak Krakatu
L’ensorrament de la part occidental del volcà indonesi Anak Krakatau, que el passat 22 de desembre va causar un tsunami amb més de 430 morts, ha deixat una espaiosa badia a l’illa, tal com evidencien imatges preses per satèl·lit.
L’equip de la companyia Planet Labs, amb seu a la ciutat nord-americana de San Francisco, ha aconseguit captar la situació actual de l’illa, coberta des del desastre natural per un temporal de núvols i precipitacions.
En les instantànies, fetes pel satèl·lit SkySat el 30 de desembre i facilitades aquest dijous a Efe, s’aprecia la desaparició del con lateral del volcà i en el seu lloc mostra una badia que inclou gairebé la meitat de l’illa.
L’aigua de la nova badia apareix en moments fumejant per la contínua activitat del volcà, ara submarí.
L’Anak Krakatau s’alçava en una illa de l’estret de Sonda, entre les illes de Java i Sumatra, a 340 metres sobre el nivell del mar però després de la catàstrofe la seva altura ha quedat reduïda a 110 metres.
L’agència per a desastres a Indonèsia estima que l’illa ha perdut al voltant d’un terç del seu anterior volum o entre 150 i 170 milions de metres cúbics de terra.
Onades enormes
Una erupció del volcà, segons els experts, va causar el corriment de terra que al caure al mar va desencadenar onades d’uns tres metres que van impactar sense previ avís la nit del dia 22 amb les costes.
Centenars de turistes i residents es van veure sorpresos per la sobtada pujada de les aigües, que va deixar almenys 437 morts i 16 desapareguts, uns 1.450 ferits i més de 33.700 persones desplaçades.
Les autoritats indonèsies han establert una àrea d’exclusió al voltant del volcà d’un radi de cinc quilòmetres i han demanat als habitants als dos costats de l’estret de Sonda que mantinguin una distància del mar d’entre mig i un quilòmetre, com a mesura preventiva per si hi ha un altre tsunami.
Indonèsia s’assenta sobre el Cinturó de Foc Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que és sacsejada cada any per unes 7.000 tremolors, la majoria moderades-.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Motociclisme Ezpeleta, el ‘senyor dels circuits’, per fi al podi
- La temporada blanc-i-blava Darder, d’ídol a "traïdor"
- RESTAURACiÓ L’italià on començar la festa