crisi a frança

Macron no canviarà el rumb de les seves polítiques malgrat la "ira" dels francesos

El president francès reafirma la seva voluntat de portar endavant les seves reformes malgrat el descens de popularitat i les prolongades protestes dels 'armilles grogues'

zentauroepp46396301 macron190101161831

zentauroepp46396301 macron190101161831 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Fa 12 mesos, en el tradicional discurs de Cap d’Any, Emmanuel Macron pronosticava que el 2018 seria "l’any de la cohesió de la nació". Davant les jornades de protestes i mobilitzacions protagonitzades pels ‘armilles grogues’ en les últimes setmanes, el vaticini d’aquell 31 de desembre sembla poc encertat. En aquest context, malgrat la crisi social i la caiguda de la seva popularitat, Macron va aprofitar l’al·locució anual de la nit de dilluns passat per defensar les seves criticades reformes i anunciar que no canviarà de rumb.

En els seus 16 minuts de discurs, dret davant les càmeres al palau de l’Elisi, Macron va evitar citar directament els ‘armilles grogues’. No obstant, no van faltar al·lusions al moviment: "Els grans esquinços i la ira venien de lluny: la ira contra les injustícies, contra el curs de la globalització de vegades incomprensible, la ira contra un sistema massa complex i mancat de benevolència, la ira també contra els canvis profunds que qüestionen la nostra societat sobre la seva identitat i significat".

Una "ira" que Macron assegura comprendre però davant de la qual no es "resigna": "El nostre país vol construir un futur més ben basat en la nostra capacitat d’inventar, noves maneres de fer i estar junts". De cara a aquest futur, el mandatari gal va demanar "paciència" als ciutadans, al·legant que “les bases d’una estratègia ambiciosa per millorar” ja estan establertes, si bé "els resultats no poden ser immediats i la impaciència, que comparteixo, no podria justificar cap renúncia".

Projectes sensibles

A més de defensar les reformes del sector ferroviari i laboral implementades el 2018, Macron va reafirmar la seva intenció de portar a bon port la reforma del subsidi d’atur, de les pensions i del sector públic francès, tres projectes especialment sensibles en un context de fort malestar social. Amb l’objectiu d’apaivagar la contestació ciutadana, el president francès va anunciar que en els pròxims dies dirigirà una carta als francesos per detallar i iniciar "el gran debat nacional" que va prometre al desembre i que preveu donar resposta als reclams dels ‘armilles grogues’.

Si molts esperaven un discurs conciliador, així com l’anunci de noves concessions en el marc de l’"estat d’emergència econòmica i social" decretat pel president, Macron va apostar per fer especial èmfasi en els violents aldarulls que van marcar diverses jornades de protestes. "He vist aquests últims temps coses impensables i n’he escoltat d’altres inacceptables", va afirmar el mandatari abans de fustigar els "portaveus d’una multitud avorrible" que carreguen contra "els diputats, les forces de l’ordre, els periodistes, els jueus, els estrangers", sota el pretext de "parlar en nom del poble".

Un missatge dirigit als manifestants que no només critiquen les polítiques del president, sinó que també qüestionen la seva legitimitat: "El poble és sobirà i s’expressa en les eleccions elegint els representants perquè facin la llei", va llançar, assegurant també la protecció de l’ordre republicà. Un ordre indispensable per continuar amb la seva agenda política on la preocupació per l’ocupació preval sobre el poder adquisitiu. "No podem treballar menys i guanyar més", va dir Macron abans de reivindicar el "sentit de l’esforç i del treball".

Crítiques de l’oposició

Notícies relacionades

L’oposició, tant d’esquerres com de dretes, no va tardar a reaccionar davant el tradicional discurs. "Aquest president és un impostor [...] i un piròman", va escriure a Twitter la líder d’extrema dreta Marine Le Pen, considerant que el to elegit per Macron avivarà encara més la còlera ciutadana. Una anàlisi similar a la de Jean-Luc Mélenchon, cap de files de la França Insubmissa: "No sabem per què, però tot el que diu sembla buit. I quan ho entenem, preferiríem no haver-ho fet. ¡Quin llunàtic donant de lliçons!", va criticar a la mateixa xarxa social. Per la seva part, Laurence Sailliet, portaveu del partit conservador Els Republicans, va estimar que Macron "va recitar un text sense emoció, sense convicció i molt allunyat de la realitat dels francesos". El president "viu en un altre planeta" i "no ha pres consciència de la magnitud de la còlera del país".

"Veritat, dignitat i esperança", són els tres desitjos de Macron per als seus conciutadans de cara a aquest nou any 2019. Sens dubte, el president francès necessita especialment l’últim per fer front a la "còlera" ciutadana que l’ha sumit en la crisi més gran del seu mandat i per a la qual sembla no trobar solució.