EL DRAMA MIGRATORI

La nova vida de Spider-man

L'heroica acció del migrant que es va enfilar a un quart pis per salvar un nen de caure al buit ha canviat la seva realitat

bcc8f1c2-cb59-4cde-b957-8f8302daa19c-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas

Com a bon superheroi, també preferiria passar desapercebut, que no el reconeguessin pel carrer i pogués mantenirl’anonimat  amb què es movia pels carrers de París fins al maig passat. En el seu cas, pesa més la timidesa que la necessitat de preservar la seva identitat de l’aguait d’un prolífic univers de dolents. No en va, aquest personatge no s’oculta sota un glamurós vestit ni és un insigne referent de l’univers Marvel, per més que tots el coneguin com a Spider-man des que la seva gosadia salvés la vida d’un nen quan estava a punt de precipitar-se al buit, penjat d’un braç des d’un quart pis de l’humil barri de Montreuil.

A falta de sentit aràcnid, Mamoudou Gassama es va enfilar, impulsat per la valentia i a la solidaritat fins a la barana a la que s’aferrava el petit, en un gest que va commoure al món, elevant a la categoria d’heroi qui fins al moment seguia el guió previst per a qui ha de subsistir sense papers, desposseït d’expectatives i amb la indiferència d’una societat sumida en l’agitat debat sobre la immigració. Però la gesta va obligar a posar els focus sobre Mamoudou i sobre aquesta realitat incòmoda que alguns sectors de la societat francesa i de tot Occident preferirien haver continuat defugint. La fulgurant escalada d’aquest jove originari de Mali va salvar la vida del menor i va canviar la d’aquest heroi per accident. 

En el poc més de mig any transcorregut des d’aleshores, Mamoudou accedeix a nombroses peticions de selfis quan el reconeixen pel carrer. Fins i tot ha desfilat pels elegants salons de l’Elisi i ha encaixat la mà del president, Emmanuel Macron, que va donar llum verda que aquest jove de 22 anys obtingués, ara sí, la ciutadania francesa, regularitzant una situació que li ha permès mudar-se de l’alberg en el qual vivia a un pis de lloguer. El mandatari també li va concedir una medalla per la seva gosadia i es va encarregar que pogués tornar al seu país d’origen, a visitar la família set anys després de partir a la recerca d’un futur amb més oportunitats. Fins i tot va acceptar aparèixer en alguns actes públics, com quan va recollir un premi humanitari als Premis Black Entertainment Television, a Los Angeles.

El president francès, Emmanuel Macron,  conversa amb Mamoudou Gassama a l’Elisi, el maig passat. / T. CAMUS (EFE)

Bastant menys se sap del nen rescatat, la identitat del qual no s’ha revelat. Amb prou feines que va estar en perill per la tremenda negligència del seu pare, que, en absència de la seva dona –de viatge a l’illa francesa de la Reunió–, el va deixar sol a casa mentre ell anava de compres i jugava una partida de Pokémon Go. La justícia francesa el va declarar culpable de descuidar les seves responsabilitats i el va obligar a completar un curs per ser millor tutor, segons informa la BBC.

Celebritat

Notícies relacionades

Lagesta de Mamoudou ha quedat immortalitzada, no només pels vídeos dels transeünts que van gravar la seva escalada salvadora, sinó també per engrossir les estrofes de la cançó La araña negra, amb la qual el cantant Saga Love li ret homenatge, en un tema en el qual també se cita Lassana Bathily, un altre heroi per a la comunitat immigrant a França després que posés fora de perill els seus clients durantl’atac  d’un home armat a un supermercat kosher a començaments del 2015.

Tots dos es van conèixer després de l’acció de Mamoudou, i Lassana el va orientar sobre com suportar una fama que incomoda aquest Spider-man sense vestit, però que ara sí que llueix uniforme. Ho fa des que aconseguís accedir al cos de bombers de París, al que reforça des de principis de desembre com a ajudant. Allà tindrà noves oportunitats per posar-se al servei dels qui es trobin en un compromís. “No vaig tenir temps de pensar als pisos que havia d’escalar, ni en el perill”, comentava fa unes setmanes al diari Le Parisien,  Le Parisien,visiblement incòmode per no poder recuperar l’anhelat anonimat que tot superheroi requereix.