EL FUTUR DEL GEGANT ASIÀTIC

La Xina rebutja qualsevol ingerència externa en la seva obertura al món

Xi Jinping marca línies vermelles al pronunciar el seu discurs amb motiu del 40è aniversari de la reforma del país

Pequín rep pressions per impulsar més reformes enmig de les dures negociacions comercials amb els EUA

zentauroepp46299285 chinese president xi jinping applauds during a conference to181218103548

zentauroepp46299285 chinese president xi jinping applauds during a conference to181218103548 / Mark Schiefelbein

2
Es llegeix en minuts

El president xinès, Xi Jinping, ha reivindicat la força de la Xina al món i ha advertit que "ningú està en posició de dictar al poble xinès el que hauria de fer", durant la commemoració del 40è aniversari de la reforma i l’obertura del país asiàtic.

En un discurs d’una hora i mitja de durada al Gran Palau del Poble de Pequín, Xi ha afirmat que el país no cessarà el procés d’obertura al’exterior però ha afirmat que la Xina "continuarà inamovible en el camí del socialisme amb característiques xineses".

El líder xinès ha justificat aquestes polítiques perquè, en aquestes últimes quatre dècades, "el país s’ha acomiadat dels problemes que van fer patir la seva gent durant milers d’anys, inclosos la fam, l’escassetat i la pobresa".

Reformes

"Ningú està en posició de dictar al poble xinès el que ha de fer", ha dit Xi en el seu discurs, fortament marcat per les creixents pressions perquè el país acceleri les reformes i millori l’accés a les empreses estrangeres enmig de les negociacions comercials amb els Estats Units.

"La Xina no creixerà mai a costa dels interessos d’altres països, però no renunciarà mai als seus drets i interessos legítims ... El desenvolupament de la Xina no representa una amenaça per a cap altre país. La Xina no buscarà mail’hegemonia", ha dit Xi.

El recalcament per expandirl’obertura i la forma en què s’abordarà és una de les grans preocupacions dels analistes, especialment després que els EUA comencessin el març d’aquest any una agra disputa comercial com a resposta al que consideren "abusos" de la Xina, esmentant el dèficit comercial nord-americà, la transferència forçada de tecnologia i el robatori de propietat intel·lectual.

Línies vermelles

Des d’aleshores, Pequín ha provat de marcar línies vermelles als EUA mentre que realitzava algunes concessions tarifàries per encarar les tenses negociacions que s’acosten per als pròxims mesos.

El president xinès no ha desaprofitat l’ocasió d’onejar la bandera nacionalista i ha afirmat que "no hi ha un llibre de text amb regles d’or per guiar la reforma i el desenvolupament de la Xina, un país de més de 5.000 anys d’història i més de 1.400 milions de persones".

"Avantatges ideològics"

Mitjans oficials xinesos han advertit també avui que la nova ronda de reforma i obertura, que implica "desenvolupar més l’economia de mercat del país", serà, així mateix, "més dramàtica", segons un editorial publicat per l’oficialista ‘Global Times’.

Notícies relacionades

"Hi ha forces que podrien provar d’influir en la societat xinesa per guanyar avantatges ideològics", adverteix el rotatiu, segons el qual Pequín no desitja enfrontar-se a Washington sinó que "continuarà sent pacient i resistirà als corrents desfavorables".

Amb tot, Xi ha reconegut que "l’obertura ha portat progrés", i ha afegit que el país ha fet "passos decisius per fer-se més ric i més fort", "ha augmentat la seva influència internacional" i "ha contribuït àmpliament al desenvolupament global" aquests últims 40 anys.