MOMENT DECISIU

May avisa: o el Parlament aprova el pacte del 'brexit' o hi haurà eleccions i un «risc molt real que no hi hagi 'brexit'»

Si no s'aprova, el país entrarà en «aigües inexplorades» i en una «greu incertesa», afirma May

zentauroepp45980129 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181121162749

zentauroepp45980129 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181121162749

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera ministra britànica, Theresa May, va advertir aquest diumenge que el Regne Unit afronta un terreny incert si l’acord del “brexit” que ha negociat amb Brussel·les és rebutjat en la votació parlamentària d’aquest dimarts.

Quan falten dos dies perquè la Cambra dels Comuns decideixi si recolza o no el pacte, May va assenyalar al dominical “Mail on Sunday” que les conseqüències d’un rebuig implicaria que el país entrarà en “aigües inexplorades” i en una “greu incertesa”.

La cap del Govern va advertir als diputats que, si decideixen no recolzar l’acord, hi pot haver unes eleccions generals i hi hauria, a més, un “risc molt real que no hi hagi ‘brexit’”.

La “premier” conservadora va fer aquesta advertència arran del profund descontentament que el seu acord sobre la retirada britànica de la Unió Europea (UE) ha generat entre els diputats de la seva formació, així com de gran part de l’oposició.

Vot en contra

Diversos diputats “tories” i de l’oposició ja han avançat que votaran en contra dimarts al terme del debat sobre l’acord.

May està en dificultats perquè necessita 320 vots per tirar endavant l’acord i només té 315 diputats conservadors.

“Quan dic que estaríem realment en aigües inexplorades si aquest acord no és aprovat, espero que la gent entengui el que jo realment crec i temo que podria passar”, va afirmar.

“Això implicaria una greu incertesa per al país amb un risc molt real que no hi hagi ‘brexit’ o sortir de la UE sense acord. Tenim un líder de l’oposició (pel laborista Jeremy Corbyn) que no pensa en cap altra cosa que a intentar celebrar unes eleccions generals, sense que importi el cost per al país”, va dir.

La líder “tory” va agregar que ella és algú que es preocupa “de manera apassionada” per “el país” i el seu partit i va considerar que la possible arribada al poder de Corbyn presentaria, segons ella, “un risc que no ens podem permetre prendre”.

Alhora, la residència oficial de Downing Street ha reiterat avui que May no té intenció de retardar la votació, com s’havia conjecturat en els últims dies.

“El vot segueix endavant”, va afirmar un portaveu de Downing Street.

No obstant, el dominical “The Sun on Sunday” indica que May decidirà demà si continua amb la votació, mentre que altres mitjans assenyalen la possibilitat que la primera ministra faci un viatge d’emergència a Brussel·les aquesta setmana.

Ahir a la nit, el diputat conservador Will Quince va dimitir com a ajudant ministerial de Defensa en descontentament amb l’acord del “brexit” i va demanar que sigui renegociat amb el bloc europeu.

Irlanda

Diversos diputats esperen votar en contra perquè rebutgen la salvaguarda del “brexit” sobre la frontera entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord, ja que l’objectiu és que sigui invisible per no perjudicar el procés de pau a la província britànica.

Aquesta salvaguarda, coneguda com a “backstop”, preveu que el Regne Unit es mantingui en la unió duanera i que Irlanda del Nord també estigui alineada amb certes normes del mercat únic, tret que Londres i Brussel·les presentin una solució alternativa per a la frontera o fins que estableixin una nova relació comercial.

Notícies relacionades

Si l’acord és aprovat, Londres negociarà el seu vincle comercial amb Brussel·les en el període de transició, que començarà després del “brexit”, el 29 de març del 2019, i acabarà a finals del 2020.

Però la salvaguarda, o “garantia”, pot arribar a ser indefinida si les parts no tanquen l’acord al terme del període de transició, cosa que preocupa molts diputats.