La ultradreta al Brasil

Bolsonaro nomena una pastora evangelista ministra de Drets Humans

Damares Alves, que serà al capdavant també dels temes de Família i Dones, és una furibunda antiavortista que considera blasfema l'educació sexual

zentauroepp46163425 brazilian future minister of women  family and human rights 181207162343

zentauroepp46163425 brazilian future minister of women family and human rights 181207162343 / SERGIO LIMA

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Algunes de les pitjors pors del moviment feminista brasiler es van confirmar amb la designació de la pastora evangelista Damares Alves com a ministra de Drets Humans, Família i Dones.  “Si l’embaràs és un problema que dura només nou mesos, l’avortament és un problema que camina tota la vida amb la dona”, va ser el primer que va dir després de reunir-se amb el president electe Jair Bolsonaro.  Alves ha sigut una furiosa antiavortista. Des del púlpit va considerar blasfema l’educació sexual. “El punt G és un invent del Ministeri d’Educació del PT”, va arribar a denunciar.

Ricardo Vélez Rodríguez, el ministre d’Educació designat, creu que el 31 de març de 1964, dia del cop militar que va governar el país fins el 1985, ha de ser una jornada a celebrar. La presència de diversos generals en els ministeris és vista com una mena de reivindicació d’aquells anys. En aquest context ha sigut designada Alves. Ella també és radical en les seves propostes i, per ordre de Bolsonaro, vol reformular les àrees protegides delspobles originaris.

Amb l’arribada al poder de la ultradreta, l’organisme que protegia les zones habitades pels pobles indígenes, i que estaven salvaguardats per l’“Estatut de l’Indi” de la constitució de 1988, perdrà la seva independència. Aquest gir ha provocat una irada reacció d’antropòlegs i dels mateixos líders dels pobles originaris. L’excapità, ara president brasiler, qui denigrava els indis per no utilitzar desodorant, ha anunciat que revisarà els processos de demarcació territorial.

Objectiu principal

Notícies relacionades

Però, sobretot, Alves va assegurar que arriba al Ministeri amb un objectiu principal: la“protecció a la vida”.El Brasil, va assenyalar, ha de ser un país “sense avortament, que prioritzi polítiques públiques de planificació familiar, que mai sigui vist com un mètode anticonceptiu”. D’acord amb xifres oficials, més d’un milió de brasileres se sotmeten a avortaments clandestins cada any. El 2016, van morir a causa d’això 206 dones. La interrupció de l’embaràs està permesa al Brasil en cas de violació i si existeix risc de mort per al fetus o la mare.

Alves s’exercia com a assessora del senador ultradretà Magne Malta, un pastor de l’anomenat “grup evangèlic” al Congrés que ha estat molt a prop de Bolsonaro en els últims mesos al punt de beneir la seva consagració electoral. Malta no ha obtingut els càrrecs que esperava. L’arribada d’Alves al Ministeri sembla ser una mena de compensació.