Macron cedeix i suspèn sis mesos la pujada dels carburants

El president francès adopta la moratòria "després d'escoltar l'enuig" dels 'armilles grogues'

20181204 417444 franciaimpuestose 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre francès, Édouard Philippe, ha anunciat una moratòria de sis mesos en la pujada de la taxa dels carburants que havia d’entrar en vigor el pròxim 1 de gener i que ha sigut contestada amb contundència al carrer pels 'armilles grogues’. "Després de sentir l’enuig, suspenc tres mesures fiscals", ha explicat Macron en una compareixença. D’aquesta manera, el president cedeix a la pressió dels manifestants per intentar calmar els ànims després de les violentes protestes que han tingut lloc aquestes últimes setmanes.

"Cap impost mereix posar en perill la unitat de la nació", ha assegurat el primer ministre de França, Edouard Philippe en un discurs televisat.

En concret, l’Executiu gal ha aprovat la congelació de les tarifes d’electricitat i gas "durant l’hivern", i ha decidit aplicar una moratòria de sis mesos al’augment  delsimpostos sobre el combustible, que estaven previstos per aplicar-se a partir de l’1 de gener, i la suspensió, també durant sis mesos, dels nous termes i condicions d’inspecció de vehicles motoritzats.

La decisió, que arriba a quatre dies d’una nova convocatòria de protestes, es va prendre a última hora de dilluns en una reunió en l’Elisi presidida per Macron

La moratòria era una de les reivindicacions dels 'armilles grogues’. Aquest col·lectiu ha protagonitzat violentes protestes a França, ha col·lapsat carreteres –ha arribat a afectar la frontera de la Jonquera– i ha posat contra les cordes el Govern francèssituant Macron davant de la crisi més greu del seu mandat.

Resposta tardana

Macron i el seu Govern han tardat a donar una resposta al malestar creixent de les classes mitjanes de la França de províncies, atabalades per una enorme pressió fiscal i una pèrdua gradual de poder adquisitiu.

La intenció d’aplicar una taxa a la gasolina en el marc de la llei de transició ecològica ha fet perdre la paciència a una part de la societat que se sent menyspreada pels seus dirigents i que situa Macron davant de la crisi social i política més greu del seu mandat quan només porta instal·lat a l’Elisi 18 mesos.

Les protestes dels 'gilets jaunes' van començar el 17 de novembre passat com a resposta a l’anunci de Macron d’apujar l’impost sobre els carburants com a resposta necessària per combatre el canvi climàtic i protegir el medi ambient. Les protestes a París de dissabte passat van ser especialment violentes, i de tenir com a motivació principal la taxa de les gasolines, han passat a ser una protesta contra les polítiques de Macron.

Notícies relacionades