CRISI A FRANÇA

Els estudiants obren un nou front de protestes a França

Mentre el Govern cerca amb urgència una sortida a la crisi dels Armilles Grogues, es produeixen bloquejos en més d'un centenar de liceus

paris / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El primer ministre francès, Edouard Philippe, ha iniciat aquest dilluns una carrera contrarellotge reunint-se amb una trentena de responsables polítics amb representació parlamentària per cercar amb urgència una porta de sortida a la crisi dels Armilles Grogues.

Emmanuel Macron ha anul·lat el viatge oficial que tenia previst realitzar aquest dimecres a Sèrbia i ha convocat novament a l’Elisi alguns dels seus ministres. L’Assemblea Nacional celebrarà un debat aquest dimecres en què s’espera que Philippe anunciï les primeres mesures per calmar els ànims. La idea d’establir una moratòria sobre la taxa als hidrocarburs prevista per al gener sembla obrir-se pas com una opció per donar una mica d’oxigen.

Al sortir de la seva reunió a Matignon, seu del primer ministre, la ultradretana Marine Le Pen ha demanat la immediata supressió de l’impost a la gasolina i el gasoil.

Petició de referèndum

El president dels Republicans, Laurent Wauquiez, vol, a més, un referèndum sobre la política fiscal i ecològica d’Emmanuel Macron. En les files de La República en Marxa (LREM) també creixen les veus que demanen un gest clar d’obertura a les reivindicacions dels Armilles Grogues.

El secretari general del Partit Socialista, Olivier Faure, ha indicat que la seva formació se sumarà a una moció de censura dels diputats comunistes si el Govern no canvia el rumb de la seva política . “Arriba un moment en què s’ha de dir prou. Fa falta que el poder respongui”, ha declarat.

Més difícil sembla el diàleg amb els representants del moviment, convocats per a aquest dimarts. Philippe no tindrà al davant cap interlocutor.

Un dels signants d’un manifest publicat aquest diumenge en ‘Le journal du dimanche’ –en què condemnaven la violència de París i es mostraven disposats a parlar amb el Govern– ha anunciat que cap membre dels Armilles Grogues acudirà a Matignon, al·legant que han rebut amenaces que no garanteixen la seva seguretat.

Bloqueig del trànsit

Mentrestant, el moviment continua amb les seves protestes aquest dilluns en diversos punts del país amb talls en rotondes, autopistes, carreteres, entre aquestes, el bloqueig de la frontera amb Espanyaal Pertús

En un context social cada vegada més explosiu, els estudiants s’han afegit a l’onada de descontentament que recorre el país i aquest dilluns han bloquejat més d’un centenar de centres i han amenaçat d’obrir un nou front de protestes contra les reformes educatives del Govern.

Niça, s’han manifestat més de mil estudiants en recolzament als Armilles Grogues corejant l’eslògan més repetit des de fa tres setmanes: “Macron dimissió”.

Tolosa, uns 700 alumnes han desfilat pel centre de la ciutat després d’haver provocat destrosses al mobiliari urbà. I a l’institut de formació professional Jean Pierre Timbaud de Aubervilliers, a la regió parisenca, la protesta ha acabat amb disturbis. S’han cremat papereres, s’han aixecat barricades i s’han trencat marquesines d’autobusos.

També hi ha hagut saquejos en botigues i almenys un cotxe incendiat. La presidenta de la regió parisenca, Valérie Pécresse, ha mostrat la seva preocupació per “la contaminació del moviment social dels estudiants”.

Més mobilitzacions

Notícies relacionades

El sindicat Unió Nacional de Liceus ha fet una crida a manifestar-se divendres, 7 de desembre, a tots els liceus francesos per protestar contra les polítiques del Govern.

Per la seva part, el principal sindicat del país, la CGT, ha convocat una gran manifestació per al 14 de desembre en defensa del poder adquisitiu i per reclamar una pujada immediata dels salaris, les pensions i la protecció social.