Operació Boca de Lobo

El governador de Rio de Janeiro és detingut per corrupció i blanqueig de diners

Luiz Fernando Souza és acusat de rebre suborns i desviar recursos públics a l'estranger

BRA10  RIO DE JANEIRO  BRASIL   29 11 2018 - El gobernador del estado brasileno de Rio de Janeiro  Luiz Fernando Pezao  c   es arrestado por la Policia Federal hoy  en Rio de Janeiro  Brasil   Pezao esta acusado de recibir sobornos y su detencion hace parte de la Lava Jato  la mayor operacion contra la corrupcion en la historia de Brasil y que destapo gigantescos desvios de la estatal Petrobras  EFE Antonio Lacerda

BRA10 RIO DE JANEIRO BRASIL 29 11 2018 - El gobernador del estado brasileno de Rio de Janeiro Luiz Fernando Pezao c es arrestado por la Policia Federal hoy en Rio de Janeiro Brasil Pezao esta acusado de recibir sobornos y su detencion hace parte de la Lava Jato la mayor operacion contra la corrupcion en la historia de Brasil y que destapo gigantescos desvios de la estatal Petrobras EFE Antonio Lacerda / Antonio Lacerda (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Uns 150.000 reals (34.000 euros) mensuals acumulats entre el 2007 i el 2014, més altres pagaments que, si se sumen, fan un total de 8,87 milions d’euros i que sembla que estan relacionats amb suborns i blanqueig de diners, han conduït a la presó el governador de Rio de Janeiro, Luiz Fernando Souza, un mes abans d’abandonar el càrrec. Souza, a qui es coneix com a Pezão, que vol dir en portuguès 'peu gran’, ha fet el pas més inesperat de la seva carrera política, iniciada com a dirigent del Moviment Democràtic Brasiler (MDB), el partit del president interí Michel Temer, a qui s’augura un destí judicial complicat un cop prengui el càrrec l’ultradretà Jair Bolsonaro, el pròxim 1 de gener. La policia va anar a buscar Pezão a casa seva. Amb prou feines va tenir temps d’avisar el vicegovernador Francisco Dornelles que es fes càrrec del que queda d’una criticada gestió.

D’acord amb l’advocat del governador, Flávio Mirza, citat pel diari carioca ‘O Globo’, Pezão va negar haver rebut aquesta suma de diners il·legal. El compte bancari en què la policia es va basar per detenir-lo, va dir el lletrat, "està desactivat i tancat". El governador, va afegir Mirza, "no té res a amagar". De moment, tot sembla indicar que no serà part del canvi de comandament en el segon estat del Brasil. A partir del primer dia de l’any que ve, serà administrat per Wilson Witzel, un exjutge federal completament identificat amb la política de seguretat de Bolsonaro. Witzel va assegurar que "la transició no es veurà afectada" i  auditarà tots els contractes heretats.

Notícies relacionades

L’operació Boca de Lobo, derivada de la megacausa Lava Jato, que ha afectat bona part de la classe política i empresarial d’aquest país, va segellar també la sort de Pezão després que fos assenyalat per un altre processat que es va emparar en el sistema de la "delació premiada" per reduir la pena. El va acusar ni més ni menys que Carlos Miranda, l’exoperador financer de Sergio Cabral, l’anterior governador de Rio, que ha sigut condemnat a 180 anys de presó si es compten totes les causes per corrupció que carrega sobre les espatlles. 

Pezão va ser portat a una presó de la Policia Militar a Niterói, als afores de la "ciutat meravellosa". Ja forma part d’una llarga llista de governadors de Rio de Janeiro que, des del 1998, han passat per la presó.  Anthony Garotinho (1999-2002), Rosinha Matheus (2003-2007) i Cabral (2007-2014). A diferència dels seus antecessors, Pezão és el primer que s’enfronta a la justícia estant en funcions executives.