nou procés

Lula da Silva i Dilma Roussef imputats per corrupció

Un jutge processa la cúpula del Partit dels Treballadors del Brasil per siposada desviació de diners de Petrobras

L’expresident Lula da Silva acompanya a Dilma Rouseff a São Paulo.

L’expresident Lula da Silva acompanya a Dilma Rouseff a São Paulo. / AP / NELSON ANTOINE

1
Es llegeix en minuts

Els expresidents brasilers Luiz Inácio Lula da Silva, a presó des d’abril passat, i Dilma Rousseff seran enjudiciats per associació il·lícita en un cas de corrupció, van informar fonts oficials. El jutge Vallisney Oliveira, de Brasília, va acceptar la denúncia formulada per la Fiscalia contra els exmandataris en un procés que afecta antics dirigents del Partit dels Treballadors (PT) i està relacionat amb la trama corrupta destapada al si de la petroliera estatal Petrobras. El magistrat de primera instància també va acceptar els mateixos càrrecs contra els exministres Antonio Palocci i Guido Mantega i l’extresorer del PT Joao Vaccari Neto.

La denúncia, que va presentar el setembre de l’any passat el llavors fiscal general del Brasil, Rodrigo Janot, es desprèn d’una investigació iniciada per confirmar si el PT va crear una organització criminal per desviar diners de Petrobras. D’acord amb l’acusació i amb base en “proves documentals”, els investigats integraven “fins a l’any 2016” una “organització criminal” com a membres del PT i haurien comès “diversos delictes contra l’administració pública”, entre ells corrupció i blanqueig de diners, segons recull el jutge al seu auto.

Diners públics

La denúncia va assenyalar llavors que els dirigents del partit van rebre en l’època 1.480 milions de reals (avui uns 387 milions de dòlars) de suborns procedents de diners desviats dels cofres públics. Lula, que va governar el Brasil entre 2003 i 2010, compleix des del passat 7 d’abril una condemna de 12 anys i un mes de presó per corrupció passiva i blanqueig de diners en un altre procés penal també lligat a les desviacions que van ocórrer en la petroliera.

Notícies relacionades

L’exmandatari, que lidera des de presó la formació progressista, té oberts a més altres processos igualment per assumptes de corrupció. Rousseff, que ja havia sigut esquitxada per l’escàndol, va ser presidenta del Brasil entre el 2011 i el 2016, quan va ser destituïda pel Congrés per irregularitats en la gestió dels pressupostos.

L’escàndol de Petrobras, el cas més gran de corrupció de la història del Brasil, destapat fa ja més de quatre anys, ha enviat a presó a importants polítics i empresaris, entre ells Lula, i ha esquitxat també l’actual president, Michel Temer, el mandat del qual finalitzarà l’1 de gener que ve.

Temes:

Brasil