TENSIÓ POLÍTICA ALS EUA

Pelosi supera la revolta demòcrata per apartar-la del lideratge de la Cambra baixa

La veterana congressista no té encara prou vots per presidir la Cambra de Representants

zentauroepp41946506 u s  house minority leader nancy pelosi  d ca  is shown spea180208111443

zentauroepp41946506 u s house minority leader nancy pelosi d ca is shown spea180208111443 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Nancy Pelosi ha fet el primer pas per aconseguir el càrrec de presidenta (‘speaker’) de la nova Cambra de Representants, que prendrà possessió el pròxim 3 de gener i estarà sota control demòcrata després que els seus diputats recuperessin la majoria en les recents eleccions legislatives. La veterana congressista per Califòrnia, que ha complert els 78 anys i és una de les bèsties negres de la dreta nord-americana, ha sigut nominada pels seus correligionaris per presidir la cambra baixa, un lloc que ja va tenir entre el 2007 i el 2011, quan es va convertir en la primera dona a ocupar el càrrec. No ha sigut, no obstant, un passeig militar. Pelosi ha hagut de superar la revolta interna de les faccions més conservadores del partit. I tot i així ha vist com 32 de 235 diputats demòcrates votaven en contra seva.  

Aquest resultat augura un mes d’intenses negociacions per convèncer els escèptics. Pelosi necessita un mínim de 218 vots per fer-se amb la presidència quan el ple de la cambra voti el 3 de gener. I de moment, només en té 203, encara que la congressista s’ha mostrat confiada en el seu poder de persuasió per impedir que sigui un republicà el qui comandi la cambra. "La nostra diversitat és la nostra força, però la nostra unitat és el nostre poder", ha dit després de conèixer-se el resultat.   

Millor resultat des de 1974 

Pelosi partia aquesta vegada sense cap candidat que li disputés la nominació i l’avantatge d’haver comandat l’estratègia que ha servit als demòcrates per recuperar el control de la cambra baixa. Tot i que els resultats de les legislatives encara són provisionals, el seu partit ha recuperat almenys 39 escons, el millor resultat des de 1974.

Dins de la formació, pocs dubten de la seva habilitat com a negociadora, del seu talent per mantenir la cohesió interna o el seu múscul per recaptar fons, però especialment als estats més conservadors el seu lideratge ha adquirit una aura tòxica després de ser durant anys una de les dianes predilectes de la propaganda més visceral de la dreta. Un factor al qual ha ajudat la seva condició de dona.

Aquest és un dels motius que va portar recentment 16 congressistes demòcrates a firmar una carta en la qual demanaven un relleu en el liderat de la formació. “Vam prometre canviar l’’estatus quo’ i pretenem complir aquesta promesa”, deia la missiva, subscrita principalment per legisladors centristes.

Promesa de càrrecs

Notícies relacionades

També des de l’esquerra alguns han expressat reticències sobre el seu lideratge. No tant perquè dubtin de les seves credencials progressistes, sinó més aviat perquè desitgen un canvi generacional al capdavant del partit. Però Pelosi ha sabut apaivagar part de l’escepticisme de la nova fornada sortida de les legislatives prometent-los llocs de responsabilitat en els comitès de la cambra, un privilegi que solia concedir-se als membres més veterans.

D’aquí a la votació de gener tindrà al seu favor la pressió dels grups més actius en la mobilització dels votants demòcrates, que han promès desafiar amb diners i candidats als diputats que votin en contra seva. "Si els demòcrates de dretes acaben ajudant els republicans a l’oposar-se a Pelosi en la votació que decidirà la presidència, hauran d’enfrontar-se a les mateixes bases motivades de progressistes que han permès al partit recuperar la cambra baixa", va dir recentment un portaveu de MoveOn.