cimera a Brussel·les

El final del veto permet a Tusk convocar la cimera del 'brexit'

«Almenys en aquest moment crític, els 27 han superat el test de la unitat i la solidaritat», diu el president del Consell Europeu

zentauroepp45988615 files  in this file photo taken on october 19  2018 britain 181124162132

zentauroepp45988615 files in this file photo taken on october 19 2018 britain 181124162132 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’amenaça de veto del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, havia posat en dubte la seva celebració però finalment la cimera del ‘brexit’ tindrà lloc aquest diumenge a Brussel·les. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha enviat aquest dissabte la seva habitual carta d’invitació després d’una conversa telefònica amb el president del Govern espanyol. “Recomanaré que aquest diumenge aprovem el resultat de les negociacions del ‘brexit’. Almenys en aquest moment crític, els 27 han superat el test de la unitat i la solidaritat”, ha celebrat en el seu compte de Twitter.

Després de la reunió preparatòria dels ‘xerpes’ –negociadors dels governs– aquest divendres passat, l’estatus de Gibraltar era l’últim escull que quedava sobre la taula. “Les garanties encara no són suficients” i per tant, “Espanya continua mantenint el veto”, advertia a última hora des de l’Havana el president espanyol deixant la celebració de la cita en l’aire. El seu anunci es produïa unes hores després de l’oferta posada sobre la taula pels negociadors de la UE i el Regne Unit d’una doble declaració sobre Gibraltar, dels 27 per una part i de Londres per una altra.

La primera, en forma de conclusions del Consell Europeu, amb l’objectiu de reiterar de nou –com en les directrius de negociació de 2017- que cap acord futur entre la UE i el Regne Unit s’aplicarà a Gibraltar tret que compti amb el vistiplau previ del Govern espanyol. El text britànic per donar garanties que accepten aquesta interpretació del polèmic article 184 recollit al Tractat de sortida i que parla de les relacions futures.

Carta explicativa britànica

Notícies relacionades

Finalment, hi ha hagut acord i Espanya s’ha donat per satisfeta amb la carta remesa per l’ambaixador permanent del Regne Unit, Tim Barrow, en nom del seu govern a la secretària general del Consell. Segons aquesta missiva, la futura relació entre la UE i el Regne Unit “no imposa cap obligació en relació a l’àmbit territorial dels acords” i, per tant, “no hi ha obligació” ni presumpció que el futur pacte comercial s’aplicarà també a Gibraltar. A la carta el govern britànic també deixa clar que el Regne Unit negociarà els acords futurs en nom “de tots els territoris per als quals és responsable de les seves relacions externes”.

El pacte no només ha sigut rebut amb satisfacció per Tusk. També el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que es reuneix aquesta tarda amb la primera ministra britànica, Theresa May, ha assegurat després de parlar telefònicament amb Sánchez que la “solidaritat, determinació i diàleg” són els mitjans per trobar solucions a la UE.