L'onada bolsonarista s'estén més enllà del Brasil

El discurs ultra s'estén per diversos països d'Amèrica sota l'impuls de la victòria de Bolsonaro

FILE PHOTO  Brazil s President-elect Jair Bolsonaro gestures during a meeting at Superior Labor Court in Brasilia  Brazil November 13  2018  REUTERS Adriano Machado - RC1876A15990 File Photo

FILE PHOTO Brazil s President-elect Jair Bolsonaro gestures during a meeting at Superior Labor Court in Brasilia Brazil November 13 2018 REUTERS Adriano Machado - RC1876A15990 File Photo / Adriano Machado (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El nom del capità i futur president es fa verb més enllà del Brasil. "Bolsonaritzar-se" és l’acció que reclamen uns i temen d’altres a tres països fronterers a poques setmanes que la ultradreta pugi al poder en el gegant sud-americà. Els analistes es pregunten si és possible una versió argentina, uruguaiana, boliviana o xilena de Jair Bolsonaro que s’afegeixi al corrent ideològic que travessa part del món, des de Donald Trump, als Estats Units, a Matteo Salvini, a Itàlia; de Viktor Orbán i Mateusz Morawiecki, a Hongria i Polònia, respectivament.

A l’Argentina, tant un sector del Govern com una part de l’oposició peronista van decidir entonar la mateixa melodia amb ritmes brasilers que exalta la duresa policial i el tret per l’esquena al lladre de pa sucat amb oli, alhora que assenyala l’immigrant com a perill potencial. La ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, va considerar que les "persones de bé" tenen dret a estar armades "si estan autoritzades legalment".

Alfredo Olmedo, un diputat de la província del nord de Salta, una de les més pobres del país, ha reclamat per a si la condició de "bolsonarista" pura. Exalta els militars de l’última dictadura (1976-83) i exigeix una policia implacable. Malgrat haver protagonitzat una baralla en públic amb la seva exesposa i la seva filla, després d’haver sigut descobert 'in fraganti' amb una altra dona, es presenta com el restaurador dels valors cristians i familiars que la "ideologia de gènere", diu, han destruït.

Alfredo Olmedo

Com Bolsonaro, es va convertir a l’evangelisme pentecostal. A diferència del futur mandatari brasiler, va canviar les aigües purificadores del riu Jordà per una piscina de plàstic. Olmedo va ser proclamat candidat a president per un grup de pastors. La cerimònia es va interrompre a l’enfonsar-se la llotja amb tots els presents. Va dir que això havia sigut un senyal diví. El legislador acaba de protagonitzar un accident automobilístic en una carretera de Buenos Aires. El conductor del vehicle que el va envestir va morir i ell, il·lès, va suggerir que va ser una altra protecció de la Providència.  "Tinc dubtes de si va ser intencional. La justícia determinarà si va ser una altra cosa, espero que no ho sigui", va dir i va deixar en l’aire la possibilitat d’una conspiració en contra seu en la qual ningú creu. Segons una recent enquesta, Olmedo té una popularitat del 5,8%. 

"Vaig estar fa quinze dies a l’Uruguai amb els companys de la direcció del Front Ampli. Els vaig dir que això anava cap allà", va advertir Tarso Gerno, un dels històrics dirigents del Partit dels Treballadors (PT), en relació amb l’onada bolsonarista. Una enquesta de la consultora Equipos va donar compte que un 14% dels uruguaians tenen una visió positiva del capità retirat. L’empresari Edgardo Novick, qui anys enrere va competir per l’alcaldia de Montevideo, vol seguir el seu camí en les presidencials del 2019. Pablo Perna va llançar al seu torn la seva precandidatura pel Partit Colorado sota la consigna "plom per a la delinqüència". 

Egardo Novick.

Evo Morales ha posat en marxa tota la maquinària de l’Estat per garantir-se una nova reelecció l’any vinent. L’expresident Carlos Mesa es presenta com una alternativa moderada. Però alhora, els mitjans de premsa opositors han començat a donar-li un espai a Norma Piérola, una legisladora que també vol mirar-se al mirall de Bolsonaro. Ella representa un sector del Partit Demòcrata Cristià i vol lluitar la presidència amb el lema "Déu, pàtria i llar".

Notícies relacionades

Un general de l’Exèrcit retirat, Marco Bracamonte, es disputa aquest espai amb Piérola i reivindica les coincidències amb el capità brasiler com la seva condició d’evangèlic. Expert en arts marcials i esgrima, cultor del fisioculturisme, pastor ocasional, assegura que proven d’impedir la seva arribada al ‘Palacio Quemado’, com es coneix la seu de l’Executiu. El Tribunal Suprem Electoral (TSE) li va denegar la personalitat jurídica al seu partit Patriotes per la Transformació (PPT).

A Xile, l’exdiputat José Antonio Kast, un pinochetista confés, ha decidit convertir-se en interlocutor de Bolsonaro, amb qui es va trobar al Brasil.  L’experiència brasilera, assenyalen alguns analistes, pot ser irrepetible. Però també avisa que els personatges marginals, subestimats i objecte del sarcasme, enmig d’una crisi de representació política, troben condicions per convertir-se en una altra cosa. Una amenaça.

José Antonio Kast.