LES DIFICULTATS DE L'ACORD

Escòcia no vol ser menys que Irlanda del Nord

Sturgeon, ministra principal escocesa, reclama el mateix tracte que els irlandesos per evitar els perjudicis econòmics que suposarà el 'brexit'

zentauroepp43682257 scotland s first minister nicola sturgeon waves after giving180609193636

zentauroepp43682257 scotland s first minister nicola sturgeon waves after giving180609193636 / ANDY BUCHANAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Escòcia no vol ser menys que ningú i, en especial, dins del mateix Regne Unit, on les previsibles condicions de l’acord pel 'brexit' poden deixar-la en inferioritat de condicions econòmiques i comercials respecte a Irlanda del Nord, per a la qual hi hauria unes prebendes especials per evitar la creació d’una frontera física amb la República d’Irlanda. En aquest sentit, la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha reclamat que aquesta regió del Regne Unit tingui les mateixes oportunitats que Irlanda del Nord de quedar-se al mercat comú quan es materialitzi el ‘brexit’.

"L’enfocament de la primera ministra [Theresa May] deixaria Escòcia fora del mercat únic, malgrat que el 62% dels escocesos van votar per la permanència [a la UE], però competint per la inversió amb Irlanda del Nord que, efectivament, encara hi seria", ha escrit la líder independentista a Twitter, posant èmfasi que els escocesos van votar clarament per seguir dins de la UE.

"Això, pel que sé, no és un bon acord per a Escòcia", ha dit Sturgeon en declaracions a la BBC, i ha afegit que el fet que la regió es quedi fora del mercat comú, la qual cosa ha qualificat com "una cosa bastant perjudicial en si mateixa", quedarà agreujat per haver de competir amb la veïna Irlanda del Nord. "Mentrestant, hauríem de competir per inversions i llocs de treball amb Irlanda del Nord, que efectivament es quedaria al mercat únic. Aquest seria el pitjor dels escenaris per a Escòcia", va afirmar amb preocupació.

Clàusula de seguretat

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) que lidera Sturgeon ha defensat des de la victòria del ‘brexit’ en el referèndum que Londres havia de buscar un pacte que mantingués tot el país dins del mercat comú i la unió duanera per a així minimitzar les conseqüències econòmiques de la sortida.

Notícies relacionades

Tot i que encara no es coneix el contingut de l’esborrany de l’acord, la televisió pública irlandesa, RTE, ha avançat que proposa una solució per a la clàusula de seguretat que exigeix el bloc europeu perquè no s’aixequi una frontera entre la província britànica d’Irlanda del Nord i la República d’Irlanda amb el clar objectiu de no perjudicar les seves economies ni el procés de pau nord-irlandès.

El mateix tracte

El dirigent de l’SNP en el Parlament de Westminster, Ian Blackford, va insistir també en la demanda que la regió escocesa ha de rebre el mateix tracte que la seva veïna. "Si està permès que Irlanda del Nord es quedi al mercat únic com a part de la clàusula de seguretat, i me n’alegro pel poble d’Irlanda del Nord, llavors a Escòcia se li ha de donar la mateixa oportunitat", ha dit Blackford en declaracions a la cadena BBC.