NOVA MATANÇA ALS EUA

Un 'exmarine' mata 12 persones en un bar de Califòrnia ple d'universitaris

L'assassí, que es va suïcidar, era un veterà de 28 anys que havia cridat l'atenció de la policia pels seus aparents problemes mentals

Trump va revocar el 2017 una llei que restringia l'accés a les armes dels malalts psiquiàtrics

california / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Estava sent una nit de diversió, amb música country als altaveus i desenes d’universitaris a la pista de ball i la barra, només dos dies després que les eleccions legislatives monopolitzessin l’atenció dels Estats Units. Però aquella celebració de la vida es va convertir, passades les onze de la nit, en un carnaval de mort. Un home vestit de negre i armat amb una pistola semiautomàtica va obrir foc contra el guarda de seguretat i va irrompre al bar  disparant metòdicament contra els parroquians. Molts van córrer a amagar-se a l’àtic, sota la taula de billar o van trencar les finestres en la seva fugida, segons va descriure la policia. Quan tot va acabar, havien mort 12 persones, inclòs un dels policies que es va enfrontar a l’assaltant.

Aquesta última matança arriba menys de dues setmanes després que 11 feligresos jueus fossin tirotejats en una sinagoga de Pittsburgh (Pennsilvània) i nou mesos més tard de l’assassinat de 17 estudiants en un institut de Parkland (Florida). Anant una mica més enrere en el temps, gairebé coincideix amb el primer aniversari del tiroteig a l’església de Sutherland Springs (Texas) i en un festival de música de Las Vegas (Nevada), dos incidents molt pròxims en el temps que van deixar un total de 84 morts. Malgrat la terrible periodicitat d’aquestes matances indiscriminades, la passivitat política continua sent la norma. “Que Déu beneeixi totes les víctimes i les seves famílies”, va dir el president Donald Trump a través de les xarxes socials, una de les fórmules clàssiques per rentar-se les mans quan irromp la tragèdia.

Internament desestimat

Aquesta última s’ha produït en el Borderline Bar & Grillde Thousand Oaks, una localitat al nord de Los Angeles envoltada d’universitats. I, com passa de vegades, el seu responsable era un conegut de les autoritats. Tenia 28 anys i es deia Ian David Long. Va servir en els Marines fins al 2013 i tot fa indicar que tenia problemes mentals. A l’abril la policia va acudir a casa seva després d’haver sigut alertada per un enrenou. “Van parlar amb ell, era colèric i va actuar de forma una mica irracional”, segons el xèrif del comtat de Ventura, Geoff Dean. Els agents van sospitar que podia patir “estrès posttraumàtic”, però finalment els experts psiquiàtrics que el van avaluar allà mateix van desestimar el seu internament.

De moment, les autoritats desconeixen els motius del crim i han descartat que es tracti de terrorisme. D’acord amb la versió oficial, el pistoler es va suïcidar abans que la policia acabés amb ell. “És una escena horrible, hi ha sang per tot arreu”, va dir Dean. “No importa com de segura sigui la teva comunitat, no importen els nivells de crim al teu barri. A qualsevol lloc, hi ha persones que no pensen assenyadament i cometen actes horribles com aquest”, va afegir el xèrif.   

A tornar-hi

Notícies relacionades

L’Administració de Barack Obama va intentar fer alguna cosa per frenar els pertorbats mentals. Després de la matança a l’escola de Sandy Hook, perpetrada per un noi de vint anys amb un quadro psiquiàtric sever, va aprovar una llei per restringir l’accés a les armes dels malalts mentals. Però Trump va revocar aquesta llei el març del 2017 per tornar-los totes les facilitats. Ho va fer molt discretament, sense la presència de fotògrafs ni cap xaranga. Però el gest no va passar inadvertit per al ‘lobby’ de les armes, un dels promotors del canvi legislatiu. “Això marca una nova era per als amos d’armes respectuosos amb la llei i tot gràcies a un president que respecta i dona suport a les armes”, va dir llavors l’Associació Nacional del Rifle (NRA).

Darrere d’aquests interessos econòmics hi ha una muntanya de morts i persones traumatitzades per tota la vida. Entre els parroquians del bar de Califòrnia hi havia com a mínim dos supervivents de la matança de Las Vegas. O gent com Chyann Worrell, una estudiant universitària que celebrava amb els seus amics el seu 21è aniversari i que va aconseguir escapar-se de les bales. Com la Jennifer, que va sortir del bar tapant-se els ulls mentre esquivava els cadàvers, segons va explicar a la CNN. Va veure el necessari per adonar-se de les dimensions del pandemoni, una imatge que probablement la perseguirà la resta dels seus dies.