NOU TIROTEIG

Un ultra mata a trets 11 persones en una sinagoga dels EUA

L'assaltant és un home de 46 anys actiu als fòrums de l'extrema dreta racista, on va deixar un rastre de comentaris antisemites

zentauroepp45644837 pittsburgh181027175107

zentauroepp45644837 pittsburgh181027175107 / Pam Panchak

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La realitat nord-americana s’assembla cada dia més a una fosca novel·la distòpica de tribus enfrontades, pertorbats que esbomben les seves obsessions a matadegolla i un president que alimenta el ressentiment amb la seva retòrica incendiària. Després d’una setmana marcada perl’onada de paquets bomba enviats a destacades figures demòcrates i crítics de Donald Trump, el terror continua marcant l’agenda. L’objectiu aquesta vegada ha sigut una sinagoga de Pittsburgh (Pennsilvània). En ple servei del Sàbat, un home fortament armat ha irromput al temple i ha matat 11 persones, segons han confirmat les autoritats. Hi ha també almenys sis ferits, entre ells, tres delspolicies  que van acudir a rescatar els feligresos.

Tot fa indicar que es tracta d’un crim antisemita. Diverses fonts afirmen que l’assaltant va disparar mentre cridava “tots els jueus han de morir”.La policia l’ha identificat com Robert Bowers, un home de 46 anys resident a Pittsburgh i actiu en diversos fòrums del’extrema dreta racista, on va deixar un rastre de comentaris contra jueus, immigrants i refugiats. Bowers va entrar a la sinagoga Tree of Life poc abans de les 10 del matí armat amb un rifle semiautomàtic AK-47 i dues pistoles. Després de sembrar de mort l’edifici i atrinxerar-se en una de les habitacions, va acabar entregant-se a la policia. Tree of Life acull tres congregacions i està situada al barri de Squirrel Hill, el centre de la vida jueva a la Ciutat de l’Acer.

Guardes armats

“És una escena del crim horrorosa, una de les pitjors que he vist i això que he estat en diversos accidents aeris”, ha afirmat als mitjans el director de Seguretat Pública de Pittsburgh, Wendell Hissrich. Aquest últim esdeveniment arriba a menys de dues setmanes de les eleccions legislatives. Els incidents violents de l’última setmana han desplaçat la política com a element central de la campanya, un factor de conseqüències encara imprevisibles en el càlcul dels votants. “És veritablement terrible el que està passant amb l’odi en aquest país i, francament, a tot el món”, ha dit Trump. “Cal fer-hi alguna cosa”.

Notícies relacionades

El president ha assenyalat que el crim potser es podria haver evitat si hi hagués hagut guardes armats a les portes de la sinagoga i ha advocat per imposar de forma automàtica la pena de mort per als individus que cometen aquesta classe de crims. “La pena de mort s’ha de posar novament de moda”, ha dit el republicà. Molts als EUA creuen que Trump ha encoratjatneonazis  i supremacistes blancs des que està en el poder. Ja sigui per encapçalar la seva retòrica respecte als immigrants o per l’equivalència que va establir entre els neonazis que van anar a Charlottesville el 2017 i els grups que van protestar contra ells.

Xarxes socials

Bowers era un antisemita rabiós i a les xarxes socials va suggerir que anava a fer alguna cosa grossa després de condemnar una oenagé jueva-nord-americana que ajuda els refugiats. “A HIAS li agrada portar invasors que maten la nostra gent. No puc quedar-me aturat mentre es massacra la nostra gent. Vaig cap a dins”, va escriure dues hores abans d’entrar a la sinagoga. D’acord amb la Lliga Antidifamació, els atacs antisemites als EUA van augmentar l’any passat un 57% per assolir la pitjor xifra des de 1994. Gairebé 2.000 incidents que inclouen agressions físiques, assetjament, vandalisme o atacs a institucions jueves.

L’autor dels paquets bomba era un ningú en fallida que va trobar en Trump una raó de ser

<strong><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Ricardo Mir de Francia </span></strong>