Crisi econòmica

L'Argentina té una inflació rècord i espera números pitjors

El setembre va tancar amb un augment del 6,5% i l'any acabarà amb una caiguda del PIB del 2,4%

La inflació anual només és superada per Veneçuela, el Sudan, el Iemen i el Congo

zentauroepp45171644 women look at clothes at a barter market in monte grande  bu180924201122

zentauroepp45171644 women look at clothes at a barter market in monte grande bu180924201122 / EITAN ABRAMOVICH

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

“Eliminar la inflació serà la cosa més simple que hauré de fer si soc president”, assegurava Mauricio Macri el 2015 durant la campanya electoral. La seva confiança s’ha esfondrat. El setembre va tancar amb una xifra rècord, del 6,5% i, segons estimacions oficials, arribarà a finals del 2018 al 40%. Però el ministre d’Hisenda, Nicolás Dujovne, va admetre que tot pot ser pitjor. “L’octubre encara serà dolent”,va dir sobre l’escalada de preus, i va demanar paciència als argentins. “El fantasma d’una inflació del 50% porta temor al Govern”,  va assenyalar el diari ‘Clarín’. Els números de l’Argentina, d’acord amb el Fons Monetari Internacional (FMI), només els superen Veneçuela (2.818,2%); Sudan del Sud (117,7%); la República Democràtica del Congo (55%) i el Iemen (53,5%).

 El mateix FMI pronostica una caiguda del PIB anual del 2,4%. La crisi és conseqüència d’una combinació de factors. Una devaluació de la moneda nacional del 100% respecte del dòlar; un dèficit de la balança comercial, que només a l’agost va ser de 1127 milions de dòlars; una fuga de capitals en tres anys de 70.000 milions de dòlars, i 128.000 milions de deute extern nou des del 2015 que han deixat el país sense finançament en el mercat internacional de capitals. El Govern va acudir d’urgència a l’FMI per evitar que s’aprofundís la crisi, que en principi va anomenar “tempesta financera” i, fa un mes,“emergència”. Va rebre 57.000 milions de dòlars a canvi d’un ajustament draconià.

HÀBITS DE CONSUM

La combinació de recessió i inflació està canviant els hàbits de consum de bona part dels argentins. El Centre d’Economia Política Argentina (CEP) i l’Institut Projecció Ciutadana van detectar que ha caigut un 34% la compra de lactis, 54% la de carn, 63% la de fruites i verdures, 44% la de gasoses, sucs i soda i 69% la de les sortides i l’oci familiar. Un informe de la Universitat d’Avellaneda (Undav) consigna que l’Argentina s’ha col·locat al capdavant dels països de la regió que més han incrementat els preus dels serveis públics: 2.057% en gas natural, 1.491% en energia elèctrica i gairebé un 1.000% en el servei d’aigua potable. Els peatges a les carreteres s’han ajustat un 677% i el bitllet de transport col·lectiu, un 332%. Un quart dels ingressos salarials es destinen al pagament d’aquests serveis. La caiguda del consum afecta també la classe mitjana que va votar per Macri. Les automotrius van decidir suspendre el Saló de l’Automòbil degut a la forta caiguda de vendes, d’un 24%.

Notícies relacionades

ENQUESTES PREOCUPANTS

El Govern ha pres nota del malestar social. Una recent enquesta de la consultora Synopsis li augura més problemes de cara al pròxim any electoral. Un 41% va qualificar la gestió de “molt dolenta”, un 13% l’ha definida com a “dolenta” i un 17% considera que és “regular”. Però un altre número ha generat inquietud. Sempre segons Synopsis, una eventual segona volta presidencial entre Macri i Cristina Kirchner serà cap a cap. Les persones de més de 50 anys sembla que s’inclinaran per la reelecció, mentre que els joves entre 16 i 29 anys votaran el kirchnerisme. Malgrat la sèrie de judicis i processaments en contra seu per presumpta corrupció, l’exmandatària continua augmentant la popularitat. Els seus seguidors afirmen que l’any que ve enfrontaràCristina amb Christine (Lagarde), la directora d’un FMI que té tanta incidència en la direcció de l’economia que acaba d’obrir la seva oficina a la mateixa seu del Banc Central.

Temes:

Crisi Argentina