CAS SENSE RESOLDRE

Turquia investiga tòxics i parets acabades de pintar al consolat saudita d'Istanbul

El cònsol saudita s'escapa a Riad hores abans del registre

zentauroepp45409886 file   in this feb  1  2015  file photo  saudi journalist ja181010164744

zentauroepp45409886 file in this feb 1 2015 file photo saudi journalist ja181010164744 / Hasan Jamali

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La policia turca ha registrat durant nou hores el consolat saudita a Istanbul aquesta passada matinada, on ha estat buscant restes de material tòxic i superfícies que han sigut recentment pintades. Així ho ha explicat aquest dimarts el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que ha parlat poques hores després que l’interior del recinte consular fos investigat. Abans del registre de la seva residència, el cònsol de l’Aràbia Saudita a Istanbul ha tornat al seu país amb avió,  segons la cadena de televisió CNN Türk.

«S’està fent una investigació de què són i què no són unes quantes coses que es van eliminar pintant a sobre, tòxics, etcètera. La meva esperança és que puguem arribar a unes conclusions del que va passar com més aviat millor», ha dit Erdogan. El que sigui que va passar, va tenir lloc fa dues setmanes justes, el dia 2 d’octubre: el periodista saudita i col·laborador de‘The Washington Post’, Jamal Khashoggi, va entrar al consolat del seu país a Istanbul cap a la una del migdia per rebre uns papers per casar-se amb la seva nòvia turca. La seva dona es va quedar fora esperant-lo; el tràmit requeriria només uns minuts.

Però Khashoggi mai més en va sortir i, des de fa dues setmanes, ningú sap res d’ell. Hi ha algunes hipòtesis: les autoritats turques asseguren que tenen proves audiovisuals que el periodista, dins del consolat, va ser torturat, esquarterat i després trossejat per un grup de 15 saudites que van arribar a Istanbul unes hores abans amb l’únic objectiu d’interceptar Khashoggi. La mateixa tarda del dimarts 2 d’octubre van agafar dos vols de tornada a l’Aràbia.

Aquestes suposades proves –les de l’assassinat del periodista– no han sigut fetes públiques. «[Durant la inspecció al consolat] hem trobat més proves que donen pes a la teoria que Khashoggi va ser assassinat», ha dit aquest dimarts una font del fiscal general turc. 

Possible canvi de versió

Possible canvi de versióFins aquest dimarts, el Govern saudita ho ha negat tot: Riad ha assegurat durant dues setmanes senceres que Khashoggi va sortir poc després d’entrar; que si està desaparegut és perquè volia escapar-se de la seva dona. Però les investigacions turques han avançat i la pressió internacional sobre aquesta monarquia del Golf s’ha intensificat: ningú es creu la seva versió.

Notícies relacionades

Per això, podria canviar en les pròximes hores. Segons la televisió nord-americana CNN, Riad està estudiant acceptar que Khashoggi va morir al consolat: dirien, diu la cadena, que els 15 saudites que van anar a Istanbul van actuar pel seu compte i sense cap autorització. Que només volien interrogar-lo i que, al cap d’uns minuts de conversa, va morir durant les preguntes.

Però la premsa turca, que durant tota la setmana passada ha estat publicant filtracions policials, assegura el contrari: que en el grup que va anar a Istanbul hi havia un metge forense i agents de les forces especials saudites i que, a més, anaven carregats amb una motoserra. El president nord-americà, Donald Trump, aquest dimarts, ha enviat a Riad el seu secretari d’EstatMike Pompeo, perquè s’aclareixi el que va passar com més aviat millor.