TENSIÓ DIPLOMÀTICA

Trump diu que "assassins per lliure" pot ser matessin Khashoggi

Tot i que envia a Riad el seu secretari d'Estat, dona aire a la corona saudita, que nega haver matat el periodista

Segons la CNN l'Aràbia Saudita reconeixerà que la mort es va produir en un interrogatori "sense permís" que va sortir "malament"

zentauroepp45474291 files  in this file photo taken on october 9  2018 us secret181015163212

zentauroepp45474291 files in this file photo taken on october 9 2018 us secret181015163212 / OLIVIER DOULIERY

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Sobre el paper el president dels Estats Units, Donald Trump, està redoblant la pressió sobre l’Aràbia Saudita i els esforços per aclarir què li va passar a Jamal Khashoggi, el periodista que va ser vist per última vegada entrant al consolat saudita a Istanbul el 2 d’octubre i que se sospita que va ser brutalment assassinat en la legació diplomàtica. A la pràctica, el compromís de Trump amb la cerca de la veritat en el cas és una cosa molt més complicada, una missió en la qual la pressió creixent fins i tot del mateix Partit Republicà s’entremescla amb interessos econòmics, geopolítics i diplomàtics de la seva Administració en una relació bilateral que està dirigint el gendre de Trump, Jared Kushner.

Aquest dilluns, quan ha mantingut una conversa telefònica de 20 minuts amb el rei Salman bin Abdulaziz, Trump ha anunciat primer a Twitter i després en unes declaracions a la premsa que enviava en un viatge immediat a Riad al seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, per “intentar arribar al fons”de la desaparició de Khashoggi, un ciutadà saudita crític amb les reformes empreses pel príncep Mohamed Bin Salman que s’havia exiliat als EUA i publicava les seves columnes a ‘The Washington Post’. 

Just spoke to the King of Saudi Arabia who denies any knowledge of whatever may have happened “to our Saudi Arabian citizen.” He said that they are working closely with Turkey to find answer. I am immediately sending our Secretary of State to meet with King!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15 d’octubre del 2018

En els seus comentaris davant dels periodistes, no obstant, Trump ha insistit repetidament que la casa reial saudita “nega fermament” qualsevol responsabilitat del monarca i del príncep i ha donat ales a la hipòtesi que si hi va haver assassinat va poder ser obrad’“assassins per lliure”. 

Hores després la CNN ha informat, citant dues fonts anònimes, que els saudites es disposen a publicar un informe en el qual assumiran que Kashoggi va morir en el consolat. Segons aquesta informació, l’informe podria dir que el periodista va morir en el transcurs d’un interrogatori que "va sortir malament". Dirà, així mateix, que es tractava d’una operació que havia d’incloure treure'l segrestat  de Turquia que s’hauria realitzat "sense aprovació" ni transparència. Una de les fonts de la cadena ha advertit també que l’informe, que encara s’està preparant, podria canviar.

Equilibrisme polític

L’exercici d’equilibrisme diplomàtic de Trump no és nou. El cap de setmana, en una entrevista, Trump va dir que hi hauria“càstig sever”si es demostrava responsabilitat de la corona, una declaració que va elevar la tensió bilateral i va motivarl’amenaça saudita de “respondre a qualsevol acció amb una acció encara més gran”.Però en aquesta entrevista Trump també va donar veu a les “vehements negatives” de Riad i tot i que va dir que podria actuar amb represàlies “poderoses i fortes” va defensar que aquestes no inclourien cancel·lar acords econòmics.

Al cor dels interessos de Trump hi ha salvaguardar acords de compra d’armament per valor de 110.000 milions de dòlars. Segons Trump, va ser un èxit aconseguir les ordres d’equipament militar davant d’altres països com la Xina o Rússia i trencar-los seria “una bogeria”amb efectes negatius per a empreses i ocupació nord-americana.

Kushner, sota els focus

Més enllà d’aquests acords, que no sempre arriben a traduir-se en contractes, la relació amb Riad s’ha fet clau per ainteressos geoestratègics de l’actual Administració de Washington a la regió, especialment enl’objectiu de frenar la influència de l’Iran. I el ‘cas Khashoggi’ posa ara sota els focus la intensa, estreta i personal col·laboració del gendre de Trump, Jared Kushner, amb MBS, com es coneix el príncep Bin Salman.

Notícies relacionades

Embarcat en un intent de crear el seu propi pla de pau per a palestins i israelians, Kushner, de 37 anys, sembla comptar amb MBS com un element d’aquest pla. S’ha esforçat per promoure la figura del príncep de 33 anys com a un jove reformista capaç de portar l’economia i la societat de la conservadora monarquia cap a la modernitat i combatre la corrupció, malgrat creixents exemplesd’autoritarisme  que posen en qüestió actuacions d’MBS, des de la intromissió al Líban fins a la purga d’opositors. I tot i que la Casa Blanca insisteix que Kushner segueix tots els protocols en les seves freqüents converses amb Bin Salman, en alguns casos es van produir sense que en sabessin res càrrecs de seguretat nacional o sense que es prenguessin notes i el contingut de moltes continua sent, segons ha explicat ‘The Washington Post’, “un misteri”.

D’altra banda, aquesta tarda experts forenses turcs han entrat en el consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul per afegir-se a la investigació sobre la desaparició de Khashoggi. Segons l’emissora NTV, diversos agents de policia, acompanyats de forenses, s’han unit a l’equip de saudites que ja es trobava dins de l’edifici.