tensió diplomàtica

L'ONU demana que s'aixequi la immunitat als diplomàtics saudites del 'cas Khashoggi'

L'alta comissionada per als Drets Humans, Michelle Bachelet, demana una investigació "ràpida, completa, efectiva, imparcial i transparent" sobre la desaparició del periodista

zentauroepp44592196 files  in this file photo taken on january 08  2018 chilean 181016114237

zentauroepp44592196 files in this file photo taken on january 08 2018 chilean 181016114237 / YAMIL LAGE

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’alta comissionada de l’ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha reclamat l’aixecament "immediat" de la immunitat i la inviolabilitat diplomàtica de què gaudeix el consolat de l’Aràbia Saudita, atesa "la gravetat de la situació que envolta la desaparició" del periodista Jamal Khashoggi.

El periodista va desaparèixer després d’entrar al consolat el 2 d’octubre per fer-hi tràmits burocràtics. L’Alt Comissionat considera que és "possible" que Khashoggi hagi mort a l’interior d’aquestes instal·lacions, una tesi que està avalada per les informacions publicades per diversos mitjans en aquests últims dies.

Bachelet ha considerat un avenç que l’Aràbia Saudita hagi autoritzat ques’examini l’interior del consolat, però ha situat tant les autoritats saudites com les turques a retirar qualsevol "obstacle" que impedeixi una investigació "ràpida, completa, efectiva, imparcial i transparent" sobre el cas.

"En vista de la gravetat de la situació que envolta la desaparició del senyor Khashoggi, crec que la inviolabilitat i la immunitat d’instal·lacions i funcionaris consagrada en diferents tractats, entre els quals, la Convenció de Viena del 1963 sobre Relacions Consulars, haurien de ser aixecades immediatament", ha afegit la cap de Drets Humans de les Nacions Unides.

Dret internacional

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’expresidenta xilena ha apuntat que el dret internacional també considera "delictes molt greus" tant la desaparició forçosa com les execucions extrajudicials, per això "la immunitat no hauria de servir per impedir les investigacions sobre els fets i qui n’és el responsable".

"Dues setmanes és un temps massa llarg perquè una possible escena de crim no hagi sigut sotmesa a un complet examen forense", ha afegit Bachelet, que ha recordat que hi ha proves "clares" que Khashoggi va entrar en el consolat el 2 d’octubre. "Correspon a les autoritats saudites aclarir què li va passar després", ha afegit.