LA "RESISTÈNCIA INTERNA"

Un alt càrrec dels EUA revela al 'The New York Times' una conjura per frenar Trump

El president qualifica de "covard" l'article anònim i critica el diari

zentauroepp44919662 el president nord americ   donald trump  assenyala amb el di180906210147

zentauroepp44919662 el president nord americ donald trump assenyala amb el di180906210147 / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un "alt càrrec" del Govern dels Estats Units ha publicat de manera anònima un article d’opinió al ‘The New York Times’en què revela una "resistència interna" a l’Administració per frenar els impulsos del president, Donald Trump, d’acord amb el que recull el periodista Bob Woodward en el seu últim llibre i que cita fonts internesBob Woodward .

‘The New York Times’ explica que ha decidit conservar l’anonimat del signant, perquè és una persona pública i la seva tasca es podria veure compromesa si surt a la llum la seva identitat. En aquest sentit, considera que el seu testimoni ofereix una "important perspectiva" per entendre els racons d’un Govern que sembla caòtic a ulls de l’opinió pública.

En l’article es parla d’una "resistència silenciosa" que intenta, des de dins del Govern, "frustrar part de l’agenda (de Trump) i les seves pitjors inclinacions". "Jo soc un d’ells", explica aquesta persona, per a qui la primera obligació de tot funcionari és protegir els interessos del país per sobre dels del president.

"L’arrel del problema és l’amoralitat del president", assegura en el text, en el qual s’adona d’"impulsos equivocats" i que en ocasions van "contra el comerç i contra la democràcia". En aquest sentit, esgrimeix que Trump ni tan sols mostra un mínim respecte per les polítiques i valors de la formació que el van portar al poder, el Partit Republicà.

Segons aquesta versió, Trump pren decisions sense estar-ne prou informat o de manera "imprudent" o impulsiva, que es tradueix en una constant sensació de tensió de tot l’equip que l’envolta. "La majoria treballen per aïllar les seves operacions dels capricis" del president, afirma l’alt càrrec anònim.

"Hi ha adults a la sala"

"El comportament erràtic seria més preocupant si no hi hagués herois a l’ombra a la Casa Blanca i els seus voltants. Alguns dels assessors han aparegut com els dolents en els mitjans de comunicació, però en privat han fet molt per contenir les males decisions", afegeix.

Així, i tot i que admet que pot ser poc consol en aquesta "era caòtica", l’alt càrrec afirma que la ciutadania hauria de saber que "hi ha adults a la sala" capaços de bregar amb el mandatari. "Reconeixem per complet que passa i estem intentant fer el correcte, tot i que no ho faci Trump", afegeix.

La font reconeix que, tenint en compte la "inestabilitat" imperant, les especulacions sobre l’inici d’un judici polític per expulsar Trump del poder han sigut una constant, però "ningú vol precipitar una crisi constitucional". "Farem tot el que puguem per conduir aquesta Administració en la direcció correcta fins que acabi, d’una manera o una altra", postil·la.

Trump ironitza

La reacció de Trump no s’ha fet esperar i, en unes breus declaracions als mitjans de comunicació, ha qüestionat la validesa que pugui tenir "alguna font anònima dins de l’Administració", ja que "probablement està fracassant i estigui aquí pels motius equivocats". 

Notícies relacionades

El magnat novaiorquès ha considerat "covard" l’anonimat esgrimit per l’article i ha carregat contra el diari que el publica, com ja ha fet en altres ocasions. "Si no estigués aquí, crec que ‘The New York Times’ ni tan sols existiria", ha dit Trump entre rialles a la Casa Blanca.