Trump va voler matar Al-Assad, segons revela Bob Woodward en el seu últim llibre

El periodista que va destapar el Watergate descriu una caòtica Casa Blanca en la qual abunden les intrigues i els insults

undefined44822577 mrx01  washington  dc  ee uu    29 08 2018  el presidente es180830130510

undefined44822577 mrx01 washington dc ee uu 29 08 2018 el presidente es180830130510 / MIchael Reynolds

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

“¡Acabem amb ell, collons! Anem fins a dins. Matem-ne un puto munt d’ells”. Aquestes són les paraules que Donald Trump hauria pronunciat davant dels seus assessors després que el règim sirià de Bashar al-Assad llancés un atac químic contra la població civil l’abril del 2017, segons publica Bob Woodward a ‘Fear’ (Por), un llibre que examina els racons de la seva gestió a la Casa Blanca. D’acord amb el veterà periodista del ‘Washington Post’, que va destapar junt amb Carl Bernstein l’escàndol que va acabar amb la presidència de Richard Nixon, Trump va donar instruccions al seu secretari de Defensa per matar el dictador sirià. Però les ordres no van anar enlloc. En una dinàmica repetida per altres dels seus lloctinents, James Mattis se les va enginyar perquè el president acabés acceptant una resposta molt més mesurada.

El relat de Woodward conté diverses escenes que descriuen els alts càrrecs de l’Administració com una mena de cos de bombers que conspira en secret per frenar els impulsos més incendiaris del president. Per exemple, sosté que el seu exassessor econòmic, Gary Cohn –sortit de Wall Street i alineat amb les posicions tradicionals dels republicans a favor comerç multilateral– va arribar a “robar una carta de l’escriptori de Trump” que el novaiorquès pretenia firmar per cancel·larl’acord de lliure comerç amb Corea del Sud. En una altra ocasió, el magnat va demanar als seus assessors que preparessin un document per trencar el NAFTA, l’acord comercial amb el Canadà i Mèxic, però de nou Cohn es va interposar per sabotejar la decisió. “Ho puc evitar. Només he de treure la carta de la seva taula”, hauria dit Cohn.

El llibre de Woordward no es publicarà fins a la setmana que ve, però no ha tardat a activar les alarmes a la Casa Blanca, que ha reaccionat negant la veracitat dels episodis relatats en el manuscrit. “No són més que històries fabricades, moltes sorgides d’antics empleats ressentits i explicades per donar una mala imatge del president”, ha dit el seu portaveu en un comunicat.

Alsdesmentiments s’hi han afegit Mattis i el cap de gabinet, John Kelly, als quals Woodward atribueix diversos comentaris denigrants contra el president. “No és més que ficció”, ha dit el cap del Pentàgon. Trump ha utilitzat els comunicats per a desacreditar el treball del reporter, tota una institució del periodisme nord-americà, un treball basat en documents, diaris i centenars d’hores d’entrevistes amb l’entorn de magnat. “Les seves cites són un frau inventat, una estafa al públic. El mateix que altres històries i cites. ¿Que potser és Woodward un operatiu demòcrata?”, ha escrit a Twitter.

Coincidència

El cert és que els extractes avançats van en la mateixa línia del que publiquen els reporters que cobreixen diàriament la Casa Blanca. Per no parlar d’altres llibres com el ‘Foc i fúria’ de Michael Wolff, tot i que el de Woodward no només és un compendi d’anècdotes, sinó que examina les grans decisions del president.

Woodward descriu Trump com un dirigent inestable i irascible, que menysprea els protocols propis del càrrec i està sempre amb el gallet llest per humiliar els seus lloctinents. Generalment per l’esquena. Del seu primer cap de gabinet, Reince Priebus, hauria dit que era “com una rata”. Del seu exassessor de seguretat nacional, el general H. R. McMaster, que vesteix amb vestits barats “com un venedor de cervesa”.Del seu fiscal general, Jeff Sessions: “Aquest tio és un retardat mental. És un babau del sud. No serveix ni per a advocat a Alabama”.

El ball d’insults a la Casa Blanca és aparentment una autopista de doble sentit. Una vegada i una altra els seus assessors expressen sorpresa per les llacunes de Trump, pel seu desconeixement dels assumptes mundials, el seu desinterès per aprendre i el seu marcat menyspreu cap a les posicions tradicionals dels EUA fora de les seves fronteres. “És un idiota. No té sentit convèncer-lo de res. Està desfermat. Som en un país de bojos. Ni tan sols sé què hi fem tots nosaltres, aquí. Aquesta és la pitjor feina que he tingut mai”, hauria dit Kelly, el cap de gabinet. Cohn el defineix com un “mentider professional”. 

Mattis no es talla

També Mattis li va dedicar paraules semblants. Woodward explica que el cap del Pentàgon va quedar estupefacte quan el president va qüestionar la presència militar nord-americana a Corea del Sud suggerint que no era més que un malbaratament de diners. Mattis li va explicar que el desplegament servia per “prevenir la Tercera Guerra Mundial” i, després d’abandonar la reunió amb el cap, els va dir als seus acompanyants que Trump té el nivell de comprensió d’un “estudiant de cinquè o sisè grau”.

La imprevisibilitat de Trump hauria creat un permanent clima d’ansietat a la Casa Blanca. Només un mes després d’assumir la presidència, li va demanar al cap d’estat major que preparés un pla per llançar un atac preventiu sobre Corea del Nord, un escenari que podria haver desencadenat una guerra nuclear. 

Notícies relacionades

El llibre aborda també la investigació sobre la trama russa. Woodward explica que l’advocat de la Casa Blanca el va sotmetre a un simulacre d’interrogatori per preparar-lo en cas que Trump acceptés declarar davant del fiscal especial, Robert Mueller. El desenllaç va ser aparentment desastrós. El president es va contradir i va mentir en repetides ocasions. Dos mesos després, el març d’aquest any, l’advocat (John Dowd) va dimitir.

Woodward va provar d’entrevistar Trump per al llibre, però no ho va aconseguir. Van arribar a parlar una vegada de les gestions fallides del periodista. En la conversa, el president li va dir que el llibre només serà veraç si diu que “cap altre president ha fet millor feina que la que estic fent jo”.