LLIBERTAT I DRETS

Una dona desafia un clergue iranià que li exigia que es cobrís més el cap

L'activista Darya Safai ha publicat el vídeo a Twitter per denunciar la discriminació i l'opressió que pateixen les ciutadanes iranianes

undefined9939851 iranian women attend in a funeral ceremony for the remains o180820133719

undefined9939851 iranian women attend in a funeral ceremony for the remains o180820133719 / HASAN SARBAKHSHIAN

1
Es llegeix en minuts
Annalisa Girardi

Darya Safai, activista iraniana per alsdrets de les dones i fundadora del moviment "Let Iranian Women Enter Their Stadium!" (¡Deixeu que les dones iranianes entrin als seus estadis!) ha publicat a Twitter un vídeo en el qual una dona s’enfronta a un clergue xiïta que li va ordenar que el mocador (hijab) li cobrís més el cap. "Una dona iraniana s’enfronta a un clergue que amenaça que l’arrestin per no haver-se posat el seu hijab correctament, i se l’acaba traient. Les valentes dones iranianes estan fartes de la discriminació, de l’opressió i de la humiliació. Elles són les líders de la revolució de les dones contra l’islamisme", va escriure a la seva pàgina.

El vídeo ja havia aparegut a Facebook dijous passat, penjat pel grup "My Stealthy Freedom" (La meva furtiva llibertat), que també lluita pels drets de les dones iranianes. En el vídeo es pot veure l’aiatol·là que amenaça una dona d’arrestar-la si no s’arregla el vel en un carrer públic. La dona, després d’enfrontar-se al clergue, es treu amb ràbia el hijab del cap i s’allunya. El grup d’activistes va descriure el comportament del religiós com a "humiliant i arrogant". 

Desobediència civil 

Notícies relacionades

"Aquesta és la cultura equivocada que fa 40 anys que diu a les dones com s’han de comportar". La llei iraniana introduïda després de la revolució del 1979 obliga les dones a cobrir-se el cap en públic, i les que no ho compleixen s’enfronten al perill de ser empresonades. No obstant, en els últims anys molts activistes lluiten oposant-se a aquesta llei, denunciant les seves limitacions a les llibertats i als drets de les dones. També el grup "My Stealthy Freedom" anima les dones a practicar desobediència civil diària. 

Per la seva banda, l’activista Darya Safai, després d’haver sigut arrestada en les manifestacions dels estudiants que el 1999 protestaven en contra del règim religiós, va fugir a Bèlgica, on va fundar el moviment que utilitzal’estadi com a símbol d’una entre les moltes discriminacions que perjudiquen les dones iranianes cada dia