atac amb drons

Maduro involucra dos diputats opositors en l'atemptat fallit

Un dels parlamentaris ha sigut detingut i l'altre té una ordre de detenció del Tribunal Suprem

El president ha tornat a vincular amb l'episodi l'expresident colombià Juan Manuel Santos

zentauroepp44581172 handout picture released by the venezuelan presidency showin180808114022

zentauroepp44581172 handout picture released by the venezuelan presidency showin180808114022

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president Nicolás Maduro va acusar els diputats opositors Julio Borges iJuan Requesens d’estar involucrats en el fallit atemptat perpetrat en contra seu dissabte passatdurant una celebració de la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB) a Caracas. Al seu torn va reiterar que Juan Manuel Santos i l’“oligarquia colombiana”, no són aliens als fets. La xarxa conspiradora, va dir, s’estén fora de Veneçuela, a “residents a la Florida, els Estats Units” i del veí país. Requesens ja ha sigut detingut.L’Assemblea Nacional (AN), dominada per l’oposició, va dir que el legislador ha sigut segrestat i el Govern “vol aprofitar els fets per continuar la persecució i anar contra tot ciutadà que faci crítiques”. Borges també li va respondre a Maduro. “Ni el país ni el món et creuen, tots sabem que és un muntatge. M’has acusat de la guerra econòmica, de la crisi de l’efectiu, de la hiperinflació, de l’escassetat generalitzada, de tràfic de blanques. ¿I ara de la farsa de l’atemptat? No enganyes ningú. L’únic culpable de la tragèdia del país ets tu”. El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ), considerat un apèndix del Govern, va demanar dimecres a la nit l’arrest de Borges.

El  “magnicidi en grau de frustració”,com el va definir el fiscal general designat per l’Assemblea Nacional Constituent (ANC), Tarek William Saab, prepara el camí per a un nou enfrontament entre el madurisme i l’AN. Diosdado Cabello, un dels homes forts del Govern, va anticipar que l’ANC aprovarà ben aviatl’aplanament  del Congrés perquè considera que al si del Parlament s’amaga part de la conspiració. “Ve la justícia i ve amb tot”.

ALTRES DENÚNCIES

Juan Carlos Monasterios, un sergent retirat de la GNB que ja havia participat en fets armats antimaduristes, va ser assenyalat com el responsable de l’operació i del reclutament d’11 persones.  “S’estan produint aplanaments, demano la col·laboració de tot Veneçuela perquè capturem com més aviat millor la resta dels autors materials de l’atemptat”, va assenyalar.

Al parlar a Veneçuela, Maduro va dir que als autors els van oferir pagar-los 50 milions de dòlars.  La fiscalia, va assegurar, té “un gran quantitat de proves”. En diverses declaracions de les persones detingudes,  “està assenyalat Julio Borges, que viu en una mansió a Bogotà.” Veneçuela reclamarà la seva extradició. Pel que fa a Requesens, el diari ‘El Nacional’, va informar que va ser detingut per agents del servei d’intel·ligència.

Pentrita i pólvora

Notícies relacionades

Madur va demanar als EUA que col·labori amb les investigacions i la captura dels presumptes autors materials que no han sigut detinguts. El president va ordenar al seu ministre d’Exteriors, Jorge Arreaza, que expliqui “de manera detallada” a Washington i a les noves autoritats colombianes que Veneçuela compta amb “proves que condueixen a còmplices i responsables directes de l’atemptat”. Un dels drons utilitzat el 4 d’agost, va informar,  estava carregat amb pentrita i pólvora i va explotar. El segon artefacte, que va xocar contra un edifici, també va explotar i estava carregat amb C4 i pólvora.

En un altre moment del discurs, Maduro va confessar estar “sorprès pel camí que ha pres bona part de l’oposició” per resoldre la profunda crisi que travessa el país. “Cal que la lluita política vagi pels camins del debat d’idees... respectar les regles de joc de la Constitució”. L’AN li va respondre:“L’abús de poder no només pretén acovardir la lluita política, sinó silenciar el descontentament popular que ha causat el fracàs del règim”.