DESASTRE NATURAL

Rescatats 550 muntanyencs atrapats en un volcà d'Indonèsia

Entre les persones que estan fora de perill hi ha cinc espanyols

zentauroepp44492627 hikers descending from mount rinjani  c in black and pink  a180730133459

zentauroepp44492627 hikers descending from mount rinjani c in black and pink a180730133459 / PIKONG

1
Es llegeix en minuts
Efe / Yakarta

Les autoritats indonèsies van confirmar aquest dimarts l’evacuació de 543 muntanyencs, inclosos cinc espanyols, que van quedaratrapats al volcà Rianjani, a l’illa de Lombok, després d’un terratrèmol de 6,4 graus de magnitud registrat diumenge.

Els rescatats van rebre atencions mèdiques i es troben fora de perill, va confirmar el Ministeri indonesi d’Exteriors a les xarxes socials, mentre que queda pendent el rescat d’almenys 10 escaladors.

Es desconeix de moment si els espanyols evacuats continuen a l’illa de Lombok.

Entre les persones que es van veure atrapades hi havia 189 estrangers, 173 visitants nacionals, 31 guies i 150 portadors, va assenyalar el portaveu de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres (BNPB), Sutopo Purwo Nugrohooy, en un comunicat.

10 persones encara per rescatar

Encara queden per evacuar almenys 10 muntanyencs de nacionalitat indonèsia, segons la BNPB.

Els últims a abandonar el volcà avui van ser 6 escaladors que esperaven la recollida del cadàver d’un indonesi que va morir a causa d’un despreniment de terra durant el sisme.

Ahir a la nit el gruix va arribar al peu del Rinjani, mentre que avui un helicòpter i almenys 20 persones van participar en l’operació per transportar el cos del mort.

Parc nacional

La BNPB va xifrar prèviament en 689 el nombre de muntanyencs aïllats, d’acord amb el registre d’entrada al parc nacional del volcà.

El terratrèmol de 6,4 graus va sacsejar Lombok diumenge, va matar 16 persones (una dona malàisia i quinze indonesis), va provocar el pànic i va causar allaus i despreniments de terres al volcà que van bloquejar les vies d’accés.

Més de mil edificis van patir danys i prop de 5.000 persones van ser evacuades i allotjada en refugis, tot i que les infraestructures de l’illa estan operatives.

Rinjani és un volcà en actiu, el segon més alt d’Indonèsia, a l’elevar-se 3.726 metres sobre el nivell del mar.

El president indonesi, Joko Widodo, va visitar dilluns els evacuats pel terratrèmol i va emetre una directiva per assistir amb recursos humans i econòmics a les zones afectades.

Notícies relacionades

El 2004, un terratrèmol a prop de la costa nord-occidental de l’illa indonèsia de Sumatra va generar un tsunami que va causar almenys 280.000 morts en una dotzena de països banyats per l’oceà Índic, la majoria a Indonèsia.

Indonèsia s’assenta sobre l’anomenat cinturó de foc del Pacífic, una àrea de gran activitat sísmica i volcànica sacsejada per unes 7.000 tremolors a l’any, la majoria moderades.