COMICIS CLAU

El Pakistan inicia la jornada electoral amb un atemptat suïcida

Els pakistanesos elegeixen entre un famós exjugador de criquet i el germà de l'ex primer ministre empresonat Sharif

zentauroepp44437631 women  clad in burqas  stand in line to cast their ballot at180725090502

zentauroepp44437631 women clad in burqas stand in line to cast their ballot at180725090502 / FAYAZ AZIZ

3
Es llegeix en minuts

Almenys 21 persones han mort aquest dimecres i 20 més han resultat ferides en un atemptat suïcida al pas d’una furgoneta policial pròxima a un col·legi electoral a la ciutat occidental pakistanesa de Quetta, en el primer atac d’aquesta jornada durant les eleccions generals al Pakistan.

"Hi hagut 21 morts i 20 ferits en l’atac. Un suïcida s’ha immolartal pas d’una furgoneta policial a l’exterior d’un col·legi electoral. Entre els morts hi ha votants i hi pot haver també algun policia", ha afirmat a Efe un portaveu de la policia de Quetta, Muhammed Ramzan.

El Pakistan viu avui unes eleccions generals que es disputenl’exjugador de criquet Imran Khan l’exjugador de criquet Imran KhanShahbaz Sharif, germà de l’empresonat Nawaz Sharif, i que han estat marcades per les suposades interferències de l’Exèrcit pakistanès.

Aquestes eleccions són les segones en la història del país en les quals un Govern acaba un mandat complet i dona pas a un nou Executiu, després d’haver sigut governat per dictadures militars la meitat dels seus 71 anys d’història des de la seva fundació el 1947.

Crida als votants

Els sorollosos mítings electorals i els vehicles circulant amb cançons demanant el vot per als partits es van silenciar un dia abans de la votació a la qual estan cridats a partir de les 8 h, hora local (3.00 GMT), 105 milions de pakistanesos en 85.000 col·legis electorals.

Una de les poques veus que va trencar el silenci de la jornada de reflexió va ser el president de la Comissió Electoral del Pakistan (ECP), Mohamed Raza, que va demanar als votants que complissin la seva "obligació" amb responsabilitat.

"Estem provant de fer tot el que podem per unes eleccions lliures, legítimes i imparcials", va afirmar Raza en un vídeo difós per l’ECP.

Les declaracions del responsable d’organitzar les eleccions es produeixen després de les constants acusacions per part de partits polítics i grups de drets humans sobre les suposades interferències dutes a terme "pels poders establerts", eufemisme amb què es fa referència a l’Exèrcit del país.

L’ONG Comissió de Drets Humans del Pakistan (HRCP) va posar en dubte la legitimitat de les eleccions "més brutes" de la història del país amb "un descarat" intent de destresa.

Germà a la presó

La Lliga Musulmana del Pakistan (PML-N) de Shahbaz ha denunciat casos judicials contra els seus membres, pressions perquè alguns dels seus candidats abandonin el partit i assetjament per evitar que torni al poder després d’aconseguir una majoria absoluta el 2013.

El germà de Shahbaz, Nawaz Sharif, és a la presó després de ser condemnat a 10 anys per corrupció a començaments d’aquest mes, després d’haver sigut inhabilitat com a primer ministre per part del Tribunal Suprem el juliol del 2017.

Nawaz ha denunciat que va ser inhabilitat perquè el seu Govern va acusar de traïció davant dels tribunals a l’exdictador militar Pervez Musharraf, que el va expulsar del poder en un cop incruent el 1999.

El Partit Popular del Pakistan (PPP) presidit per Bilawal Bhutto, fill de l’assassinada primera ministra Benazir Bhutto, ha recolzat aquestes denúncies i ha afirmat que el PTI de Khan rep suports "dels poders establerts" per imposar-se en els comicis.

Per la seva part, Khan, del Pakistan Tehreek-i-Insaf (PTI), està més a prop que mai d’ocupar el despatx del primer ministre després de dues dècades en política amb un discurs anticorrupció i contra les elits tradicionals.

"El poble del Pakistan ha de sortir i votar demà en aquestes eleccions històriques. És la primera vegada en quatre dècades que la nació té una oportunitat de derrotar a l’status quo", va escriure ahir a les xarxes socials Khan, malgrat tractar-se de la jornada de reflexió.

Desmentiment de l’Exèrcit

L’Exèrcit ha negat interferir en els comicis i ahir a última hora de la nit va informar que havia acabat de desplegar els 371.000 soldats que es faran càrrec de la seguretat durant la votació.

Diversos sondejos col·loquen lleugerament per sobre el PTI, mentre que d’altres atorguen un petit avantatge al PML-N i cap augura una majoria clara d’un dels dos partits.

Notícies relacionades

Uns 800.00 soldats i policies es faran càrrec de la seguretat després que diversos atemptats durant la campanya electoral causessin al voltant de 180 morts.

En un dels pitjors atacs de la història del Pakistan, almenys 153 persones van morir en un atemptat suïcida en un míting electoral a la província occidental de Balutxhistan el 13 de juliol passat, que va ser reivindicat pel grup gihadista Estat Islàmic (EI).