Indignació a Algèria per un vídeo en el qual colpegen un nen migrant i se'n burlen

La policia algeriana ha obert una investigació en una de les ciutats que suposen un port per embarcar cap a Europa

captura-vdeo

captura-vdeo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Un mastegot a la cara a un nen migrant i les següents burles de les persones que van contemplar i van gravar l’escena han desencadenat la controvèrsia i indignació a les xarxes socials d’Algèria després que el polèmic vídeo s’hagi fet viral.

La seqüència mostra com el nen, que aparenta tenir pocs anys, s’acosta a un home que es disposa a pujar a un autobús i aquest li deixa anar una plantofada amb menyspreu al rostre que el fa caure i el fa rodar pel fang.

Segons després, el nen s’aixeca i s’acosta a la porta de l’autobús plorant entre les rialles dels qui ho veuen i graven amb el mòbil l’escena, que, en comptes de consolar el nen o reprendre l’agressor, es burlen d’ell i d’un altre d’una edat similar que apareix després.

L’agressió va passar a la ciutat oriental d’Annaba, pròxima a la frontera, i ha desencadenat la polèmica a les xarxes socials d’un país on el Govern ha sigut acusat per diferents organitzacions de defensa dels drets humans d’haver violat els drets dels migrants, als quals sol traslladar i abandonar sense aigua ni menjar al desert.

Diverses persones han demanat al mateix govern a través de plataformes com ara Twitter i Facebook que obri una investigació i identifiqui i castigui tant l’agressor com aquells que van gravar el vídeo, de tot just 35 segons.

Investigació oberta

Una investigació que pel que sembla ja ha emprès la Policia d’Annaba, una de les ciutats que immigrants subsaharians utilitzen a la costa d’Algèria per mirar de contactar amb contrabandistes i passar de manera irregular a Europa.

Malgrat que són molts els que asseguren que "aquesta és l’actitud d’una persona, i no pot ser generalitzada a tots els algerians", d’altres han arribat a defensar i opinar que "hi ha d’haver una raó perquè li clavés la bufetada".

El mateix usuari de Twitter assegura que "potser el nen va fer una cosa malament com ara pegar l’home o intentar robar-li els diners. Els nens migrants arriben sense res (ni pares ni diners) i per això fan coses dolentes que fan enfadar els habitants locals".

"Hem de tenir empatia amb el nen, però si n’hi ha algun que pateix algun mal per la seva culpa com aquest home, faria el mateix", assegura l’usuari.

Tractes inhumans a Algèria

El 28 de juny passat, l’organització internacional Human Right Watch (HRW) va denunciar el tractament "inhumà" que el règim algerià dona a milers d’homes, dones i nens migrants, la seva gran majoria subsaharians.

"Des del gener, Algèria ha expulsat milers d’homes, dones i nens a Níger i Mali en condicions inhumanes, i en molts casos sense considerar el seu estatus legal a Algèria o el grau de vulnerabilitat individual", ha dit avui HRW en un comunicat.

L’organització va exhortar, així mateix, el Govern algerià a posar fi a les expulsions arbitràries i sumàries, i va demanar desenvolupar un sistema d’assignació equitativa i legal dels migrants en situació irregular.

Notícies relacionades

En un informe presentat el febrer passat, Amnistia Internacional (AI) va assegurar que més 6.500 immigrants procedents de l’Àfrica subsahariana van ser víctimes de detenció arbitrària i expulsió forçosa el 2017 a Algèria.

El ministre algerià de l’Interior, Noureddine Bedoui, va admetre el maig passat l’expulsió d’uns 27.000 migrants en els últims tres anys, però va afirmar que es va fer "en el marc de l’estricte respecte als drets humans", i va acusar les ONG d’intentar "malmetre la imatge" del país.