Anar al contingut

Política migratòria

Borrell assegura que el Govern "complirà" la resolució del Suprem sobre immigració

Espanya, amb una quota de 19.449 persones entre el 2015 i el 2017, només en va tramitar un 12,85%

El Periódico / Agencias

Borrell assegura que el Govern "complirà" la resolució del Suprem sobre immigració

Francisco Seco

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha garantit que el Govern "complirà" la sentència del Tribunal Suprem que condemna Espanya per haver incomplert parcialment les seves obligacions administratives de tramitació de sol·licituds d’asil de refugiats, però ha lamentat que per a altres estats europeus no existeixin les mateixes obligacions.

"És curiós que Espanya, que ha complert poc, però ha complert una mica, sigui objecte d’una sentència tenint en compte que hi ha països de l’est [d’Europa] que s’han negat a complir l’acord que imposava aquesta obligació i ningú els retreu res", ha explicat el titular d’Exteriors en una entrevista a Onda Cero.

L’alt tribunal ha considerat que les decisions comunitàries incomplertes –en aquest cas, la decisió 2015/1523 amb vigència des del setembre del 2015 fins al setembre del 2017– sobre mesures provisionals per acollir els sol·licitants d’asil procedents d’Itàlia i Grècia, eren de caràcter vinculant i obligatori. A Espanya se li va assignar una quota de 19.449 persones durant dos anys, tot i que només en va tramitar un 12,85%. Es tracta de la primera vegada que un tribunal nacional europeu condemna un estat de la UE per aquest assumpte.

Per al ministre, la resolució del Suprem demostra que "els compromisos que adopta un país no són fum, que van seriosament, com si firmés un contracte i que els tribunals reconeixen l’existència d’aquesta obligació". Per contra, ha incidit en altres països europeus en què "no sembla que cap tribunal els recordarà aquesta obligació".