OPERACIÓ DE SALVAMENT

El rescat dels nens de Tailàndia en sis claus

Per què es realitza ara, quines són les principals dificultats i quan s'espera que comencin a sortir els nois

44209681 60

44209681 60 / Sakchai Lalit (AP)

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero / Barcelona

L’operació de rescat dels nens atrapats en una cova del nord de Tailàndia ha començat. Aquestes són les principals claus d’un complexíssim rescat, que pots seguir al minut en aquest enllaç.

1 / ¿Quan ha començat i quan acabarà?

L’operació de rescat ha començat a les 10 del matí hora local (5 del matí a Espanya). En principi, es calcula que els menors tardaran almenys 11 hores a recórrer els túnels fins a sortir de la gruta. S’espera que, si tot va bé, el primer dels nens aconsegueixi sortir de la cova a les 9 de la nit (4 de la tarda a Espanya). Les autoritats estimen que es pot tardar fins a dos dies a treure tots els nois i el monitor. 

2 / ¿Com es realitzarà el rescat?

Els bussejadors primer arribaran al sortint on es troben els nois. Després, un per un, els aniran traient de la cova. Primer, sortiran els que estiguin en millors condicions psicològiques. Com que ha baixat molt el nivell de l’aigua, nombrosos trams del recorregut podran fer-se caminant. 

Per als trams en què calgui bussejar, l’operació de rescat realitzarà el que es diu ‘buddy diving’, busseig d’amics. Consisteix que els nens es lligaran amb cordes als bussejadors experts, que els aniran guiant. A més, seran els bussejadors experts els que portin les bombones d’oxigen dels nois. Cada nen anirà acompanyat de dos bussejadors.

Els bussejadors es guiaran per una corda que els indica el recorregut.

BBC

3 / ¿Com és el recorregut?

Des del sortint en què s’han refugiat i la base dels equips de rescat, els nois i el monitor hauran de recórrer prop de 1.500 metres de túnels. El drenatge ha fet que alguns trams es puguin fer caminant. No obstant, en d’altres els nois hauran de bussejar. Després hi ha uns altres 700 metres fins a la sortida de la cova.

Hi ha trams del túnel de tot just un metre d’amplitud. Aquests són els més complexos ja que una persona no pot passar bussejant amb les bombones d’oxigen a l’esquena. Els bussejadors se les han de treure i portar-les davant, una operació d’alt risc per a uns de menors sense experiència.

Un altre dels riscos és la hipotèrmia, ja que les aigües de la cova estan a molt baixa temperatura i poden afectar molt uns menors que es troben cansats.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

4 / ¿Quins són els principals riscos?

El repte més gran és aconseguir que uns nois que fins fa uns dies no sabien nedar (i molt menys bussejar) aconsegueixin recórrer bussejant uns túnels que, segons els experts, són d’alta dificultat fins i tot per a espeleòlegs experimentats.

5 / ¿Qui fa el rescat?

El rescat el duran a terme 13 experts bussejadors arribats de diversos països i cinc bussejadors dels marines tailandesos, el cos d’elit de l’exèrcit d’aquest país. Segons les autoritats, els bussejadors estrangers són l’“all star” del busseig internacional i els tailandesos són els cinc millors bussejadors del país. 

Notícies relacionades

El diari ‘Bangkok Post’ ha explicat que es dividiran els nois en quatre grups. El primer el formaran quatre menors. El segon, el tercer i el quart seran de tres persones. L’entrenador anirà a l’últim.

6 / ¿Per què es fa ara el rescat?

L’amenaça de les fortes pluges del monsó ha obligat a fer ja el rescat. En els pròxims dies estan previstes fortes pluges que poden negar del tot diversos trams de la cova i deixar-la ‘segellada’ fins al gener. A més, les tasques de drenatge han fet que l’aigua dins de la cova sigui en el seu nivell més baix, cosa que facilita la sortida, ja que ha deixat alguns sortints en què els nois i els rescatadors poden recolzar-se per descansar i respirar durant el trajecte.  En els últims dies s’han tret de la cova 128 milions de litres d’aigua, cosa que ha permès que diversos trams puguin recórrer-se caminant. A més, un metge australià que ha examinat els nois ha assenyalat que estan en bon estat físic i mental per emprendre la sortida.