Un expert bussejador

Mor un submarinista en les tasques de rescat dels nens de Tailàndia

La víctima, antic membre dels cossos d'elit de la Marina de 38 anys, es va quedar sense oxigen

fallece-un-buzo-en-tailnadia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’epopeia ja compta amb un màrtir. Samarn Poonan, un antic membre del cos d’elit de la Marina tailandesa, ha mort ofegat a la cova després d’esgotar el seu oxigen. La seva mort posa de manifest una pregunta incòmoda sobre els plans imminents de treure els atrapats a través de les cavitats inundades: si un experimentat bussejador ha sucumbit, ¿quines oportunitats tenen una desena de nens que no saben nedar?

“No permetrem que hagi perdut la seva vida en va. Seguirem”, ha promès l’almirall Arkaporn Yuukongkaew aquest matí per animar els equips de rescat després de la primer revés seriós. "Puc assegurar que no ens espantarem, que no detindrem la nostra missió, que no deixarem que el seu sacrifici sigui inútil”, ha afegit. El primer ministre, Prayut Chan-o-cha, ha repetit que les tasques de rescat no se suspendran.

Samarn s’havia endinsat en la cova amb la missió de deixar reserves d’oxigen al llarg del trajecte que hauran de cobrir els 12 nens i el seu entrenador per sortir de la cova de Tham Luang.

Bussejava de tornada quan, a un quilòmetre i mig de la destinació, el seu company va descobrir que havia perdut la consciència després d’esgotar el contingut del tanc. Va intentar reanimar-lo amb un massatge cardíac però va ser en va. El bussejador, de 38 anys, estava en plena forma. Practicava ciclisme i corria amb regularitat i es va oferir com a voluntari a les operacions de salvament. Més d’un miler de persones, alguns d’arribats des de la Xina o del Regne Unit, s’afanyen a traure els membres d’un equip local de futbol abans que les pluges del monsó caiguin amb força el cap de setmana.

Classes de natació i busseig

Els nens continuen rebent classes accelerades de natació i busseig a la plataforma coneguda com la “platja de Pattaya” per ser evacuats com més aviat millor. Els centenars de bombes d’extracció rebaixen el nivell de les aigües i avui han aconseguit eliminar-la gairebé per complet d’una cambra anteriorment negada i situada a 1,7 quilòmetres d’on es troben. Això els permetria travessar-la pel seu propi peu. Però encara persisteixen galeries estretes inundades, amb abundant fang i sense visibilitat. “En el pla de treure’ls tots 13 hi ha un punt crític i molt arriscat: els trams on hauran de bussejar sols”, ha recordat el governador Narongsak Osottanakorn.

La febril activitat de les bombes d’extracció podria ser inútil en les pròximes hores si creixen les pluges. La inundació de la cova forçaria a abandonar els nens fins que la temporada humida acabi a l’octubre.

Notícies relacionades

En els últims dies s’ha afegit el problema de la ràpida disminució de l’oxigen a la cavitat on són els nens. Els equips de rescat s’esforcen en aquests moments a estendre una tuberia de cinc quilòmetres que pugui renovar l’aire. Els membres de rescat estan explorant també la superfície de la cova a la recerca d’escletxes o punts pròxims a la “platja de Pattaya” que puguin ser trepats per extreure per allà l’equip de futbol.

Els nens i el seu entrenador acumulen gairebé dues setmanes a les entranyes de la cova de Tham Luang, pròxima a la frontera birmana. Els nois s’hi van endinsar desatenent els rètols de prohibició per complir un ritual iniciàtic. Les pluges van provocar una sobtada inundació que va frustrar-los la sortida. El novè dia, quan el país ja digeria la seva pèrdua, van ser trobats per dos bussejadors britànics. La joia immediata s’ha anat transformant en preocupació davant de les dificultats de treure’ls d’allà.

Temes:

Tailàndia