llarga espera

L'arribada del monsó obliga a accelerar el rescat dels nens de Tailàndia

Per als propers dies s'esperen fortes pluges, fet que podria dificultar encara més el rescat dels 12 integrants de l'equip de futbol i del seu entrenador

zentauroepp44111273 run05  chiang rai  tailandia   29 06 2018   fotograf a de ar180704125636

zentauroepp44111273 run05 chiang rai tailandia 29 06 2018 fotograf a de ar180704125636 / PONGMANAT TASIRI

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els nens atrapats en una cova tailandesa ja reben classes accelerades de nadar i busseig en previsió que les tempestes imminents obliguin a avançar-ne el rescat. L’opció és arriscada, però podria ser inevitable perquè el monsó amenaçaamb inundar la cova on han estat atrapats 11 dies. La previsió meteorològica preveu pluges molt fortes per al cap de setmana. 

L’equip de salvament s’afanya aquests dies a baixar el nivell de les aigües a la cambra amb una vintena de bombes d’extracció. Els nens continuen reunits sobre un illot de fang que sobresurt tot just un parell de metres a la cambra negada i estan segurs de moment. Però, si el monsó és virulent, la situació es complicarà. La seva extracció seria “gairebé impossible” i és improbable que els submarinistes puguin continuar accedint a la zona coneguda com ‘la platja de Pattaya’, asseguren les autoritats.

“Els equips de rescat han de treballar ràpid perquè s’aproxima una tempesta, i si la pluja comença de nou la cova quedarà completament negada. Si això ocorre serà gairebé impossible fer-los arribar aliments o mantenir el contacte amb ells”, ha apressat Ruengrit Changkwanyuen, coordinador de l’equip tailandès de salvament. Ja s’han extret més de 120 milions de litres d’aigua de la galeria, però el ritme es presumeix insuficient davant d’una potent tempesta.

Nivells d’aigua

Els nens s’han començat a familiaritzar amb l’equip de respiració, però cap no s’ha atrevit a saltar a l’aigua. Tot i que els nivells d’aigua baixessin considerablement, igualment haurien de travessar estretes i serpentejants galeries inundades sense visibilitat. El trajecte és exigent fins i tot per als bussejadors més experimentats. “Els corrents d’aigua són potents i l’espai és molt reduït. Per treure’ls d’allà serà necessària molta gent”, ha afirmat Prawit Wongsuwan, vice primer ministre.

Les autoritats han aclarit que l’operació no és imminent, tot i que el temps pressiona. No és descartable que, si la cova queda inundada de nou, els nens hagin de romandre allà fins que la temporada del monsó acabi, a l’octubre. Ja està previst l’enviament de queviures, aigua i medicines per sobreviure durant quatre mesos.

Un grup de soldats, un metge i una infermera van visitar ahir els nens. La seva salut física i mental continua sent bona i ja han rebut suplements proteínics. Una gravació d’un minut els mostra molt prims i coberts amb mantes tèrmiques, però amb aparent bon ànim. Somriuen a la càmera, diuen els seus noms i ajunten les mans i abaixen el cap oferint el “wai” o salutació tailandesa.

Emprendre la sortida

Un altre factor preocupant és la seva presumible escassetat de forces per emprendre la sortida. Les edats del grup oscil·len entre els 11 i els 16 anys, a més dels 25 anys de l’entrenador. “Els 13 no podran sortir alhora. Només si les seves condicions són correctes i estan al 100% podran fer-ho”, ha declarat Narongsak Osatanakorn, governador de la província de Chiang Rai. Els equips de rescat busquen també a l’exterior entrades alternatives a la cova malgrat que existeixen poques esperances de trobar-ne.

Notícies relacionades

Els nens encara no han pogut parlar amb els seus pares. L’intent de portar una línia telefònica a la caverna va quedar arruïnat perquè el sobre aïllant estava trencat. “Volem que les famílies parlin amb ells, això reduirà enormement la pressió”, ha aclarit un portaveu governamental.   

L’atenció global apunta aquests dies a aquesta epopeia col·lectiva de supervivència a Tham Luang. La quarta cova més llarga del país és un conjunt d’estretes galeries i pronunciats desnivells de 10 quilòmetres de longitud. Els 13 joves s’hi van endinsar desatenent els rètols que ho prohibeixen per complir el ritual d’iniciació de l’equip. Un aiguat en va negar els conductes i els va impedir la sortida. Dos bussejadors els van trobar fa dos dies, quan el país ja digeria la seva pèrdua definitiva.

Temes:

Tailàndia