MISSIÓ ATALANTA

La UE traslladarà el quarter general de l'operació contra la pirateria a Rota

La ministra de defensa, Margarita Robles, confirma l'acord polític tancat pels Vint-i-vuit per rellevar la seu del Regne Unit després del 'brexit'

zentauroepp43964503 jw01  luxemburgo  luxemburgo   25 06 2018   la ministra espa180625135632

zentauroepp43964503 jw01 luxemburgo luxemburgo 25 06 2018 la ministra espa180625135632 / JULIEN WARNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea obligarà els governs europeus a traslladar el quarter general de l’operació Atalanta, la missió contra la pirateria a l’oceà Índic, situat actualment a la localitat britànica de Northwood. I els ministres de defensa de la UE ja tenen un "acord polític" sobre la nova ubicació d’aquest important centre d’operacions. Serà la base naval de Rota que agafarà el relleua partir de març del 2019.

"Que el quarter general d’Atalanta estigui a Rota és un èxit per a Espanya", ha valorat la ministra espanyola de defensa, Margarita Robles, durant un breu anunci davant de la premsa a Luxemburg. El Govern espanyol ha valorat positivament la decisió, que es farà realitat després de la consumació del ‘brexit’, i que demostra segons el parer de Robles "el compromís del Govern espanyol en totes les operacions de la UE", i especialment en aquelles que tenen per objectiu garantir la llibertat, la seguretat i l’exercici dels drets.

L’operació Atalanta es va iniciar el desembre del 2008, i des d’aleshores ha aconseguit erradicar amb bastant èxit els segrestos de vaixells a les costes davant de Somàlia i a la Banya d’Àfrica. La missió va néixer amb mitja dotzena d’objectius: protegir els vaixells del Programa Mundial d’Aliments (WFP, les seves sigles en anglès) i la Missió de la Unió Africana a Somàlia, prevenir actes de pirateria a la zona, evitar el segrest dels vaixells pesquers europeus que pesquen davant les costes de Somàlia i donar suport a altres missions i organitzacions internacionals.

Erradicar els segrestos

Notícies relacionades

Segons dades de l’operació, en el punt més àlgid del fenomen, el gener del 2011, els pirates van arribar a retenir 736 persones i 32 vaixells. “Per a l’octubre del 2016 el nombre de persones segrestades s’havia reduït a zero i no hi havia cap vaixell en mans dels pirates”, assenyalen les dades de la missió encarregada de vigilar una àrea de 8,7 milions de quilòmetres quadrats. A més, des dels seus inicis ha protegit 1,7 milions de tones d’aliments que transiten pel golf d’Aden i l’oceà Índic.

Robles ha eludit xifrar el desemborsament que tindrà el trasllat i el funcionament d’aquesta nova caserna, tot i que ha assegurat que els beneficis compensaran la despesa i que no necessàriament hi ha d’haver un increment de costos. "El que es pugui perdre per una costat es guanya prou per l’altre", ha dit. "L’important és el suport polític, protegir el programad’aliments, la seguretat marítima i protegir als nostres pesquers", ha remarcat la ministra. Actualment la missió compta amb dos vaixells a la zona, la fragata italiana ‘Carlo Margottini’ i el barco d’acció marítima ‘ESPS Meteor’.