Corea del Nord comença a desmantellar el seu centre nuclear

Unes fotos de satèl·lit revelen la clausura de les instal·lacions de Punggye-ri

dfsdfsdf

dfsdfsdf

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Corea del Nord ja ha començat a desmantellar el seu centre de proves nuclears, el qual es va comprometre a clausurar després de la cimera intercoreana del 27 d’abril, segons mostren fotos publicades i analitzades aquest dimarts pel web especialitzat 38North.

Les fotos, fetes el 7 de maig, constitueixen "la primera prova indiscutible" que el desmantellament del centre de proves nuclears de Punggye-ri (nord-est del país) està "molt avançat", segons expliquen analistes d’aquest portal.

Diversos "edificis clau" d’operacions han sigut "enderrocats des de l’anterior anàlisi" , realitzat amb fotos del recinte fetes per satèl·lit el 20 d’abril, segons el que publica el web.

Alguns dels raïls i carretons miners fets servir per excavar els túnels del complex han començat a ser desmantellats, també, com algunes petites construccions secundàries.

Corea del Nord ha dit que clausurarà Punggye-ri públicament (convidant experts i premsa) en un acte previst entre el 23 al 25 de maig, motiu pel qual esfondrarà els túnels amb explosions, bloquejarà les entrades i eliminarà totes els llocs de guàrdia i instal·lacions d’observació i investigació.

"Total desnuclearització"

En la cimera intercoreana de finals d’abril, Pyongyang va prometre treballar per a la "total desnuclearització" de la península, a més d’haver afirmat anteriorment que aturarà les proves d’armes.

La promesa es va realitzar, a més, de cara a la històrica reunió que mantindran a Singapur el 12 de juny el mariscal nord-coreà, Kim Jong-un, i el president nord-americà, Donald Trump, per tractar el possible final del programa nuclear del règim.

Notícies relacionades

Pyongyang ha realitzat les seves sis proves nuclears subterrànies a Punggye-ri, inclosa l’última, i més potent, el setembre del 2017.

Malgrat el compromís mostrat per Corea del Nord, molts analistes en dubten per l’existència de precedents com el del 2008, quan Pyongyang va esfondrar públicament part de la seva planta de reprocessament d’urani per continuar desenvolupant després el programa nuclear igualment.