tensió al pròxim orient

El president del Parlament iranià diu que Trump 'no té capacitat mental'

Els diputats iranians reunits a l'Assemblea han cremat una bandera dels EUA i han cridat 'mort a Amèrica'

zentauroepp43243249 iranian lawmakers burn two pieces of papers representing the180509100322

zentauroepp43243249 iranian lawmakers burn two pieces of papers representing the180509100322

1
Es llegeix en minuts
Reuters

El president dels Estats Units, Donald Trump, "no té la capacitat mental suficient per bregar amb els problemes" del món, ha dit el president del Parlament iranià, Ali Larijani, en una intervenció televisada davant dels diputats reunits a l'Assemblea. Els parlamentaris han cremat aquest matí una bandera dels EUA i una còpia simbòlica de l'acord nuclear. També han cridat “Mort a Amèrica”. "L'abandonament de Trump de l'acord nuclear ha sigut un espectacle diplomàtic (...) L'Iran no té l'obligació de complir els seus compromisos en la situació actual", ha advertit Larijani. "És obvi que Trump només entén el llenguatge de la força", ha afegit.

El president iranià, Hassan Rouhani, ha dit aquest dimarts que l'Iran continuarà compromès amb l'acord sense Washington malgrat la decisió de Trump de retirar-se’n.  "He ordenat al Ministeri d'Afers Estrangers que negociï amb els països europeus, la Xina i Rússia en les pròximes setmanes. Si al final d'aquest curt període decidim que podem mantenir la cooperació amb tots aquests països, l'acord es mantindrà", ha afirmat. El ministre d'Afers Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, ha apuntat, per la seva banda, que el pacte amb l’Iran "no està mort" i ha avançat que aquest dimecres mantindrà amb el seu col·lega del Regne Unit i d'Alemanya una reunió amb representants iranians.

Gerra d'aigua freda

A més de castigar la feble economia iraniana, la decisió del president nord-americà pot contribuir a agreujar les lluites internes al si del règim iranià. De fet, suposa una gerra d'aigua freda per al president Rouhani, representant dels reformistes, partidari d'obrir el país al món, que protagonitza una dura pugna amb el sector untraconservador, partidari de la "resistència".

Notícies relacionades

Rouhani va intentar ahir tranquil·litzar la població iraniana, frustrada per l'alta taxa d'atur, sobretot entre els més joves, a l’afirmar que la decisió de Trump no tindrà cap impacte en l'economia del país, que depèn en bona part del petroli. "El nostre poble heroic no es veurà afectat per aquest atac psicològic... El progrés econòmic de l'Iran continuarà. La nostra gent no hauria de preocupar-se en absolut", ha dit.

L'elit governant de l'Iran tem que es reactivin les protestes antigovernamentals del mes de desembre passat, que es van estendre per diverses ciutats del país i que van acabar amb 21 morts.

Temes:

Iran