Projecció privada

El cine torna a l'Aràbia Saudita després de 35 anys vetat

En el tercer trimestre de l'any s'obriran tres sales com a pas previ a la inauguració d'un mínim de 40 cines el pròxim lustre

Obre la primera sala comercial a Riad amb la projecció de ’Black Panther’. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts

Després de més de tres dècades d'estricta prohibició, la primera sala de cine ha obert aquest dimecres les portes a l'Aràbia Saudita, en el marc de les reformes de les quals està sent testimoni el regne ultraconservador, tot i que el públic encara haurà d'esperar per veure una pel·lícula a la gran pantalla.

La cerimònia d'inauguració de la luxosa sala de cine, ubicada al centre financer Rei Abdul·là de la capital saudita, va ser privada i hi van assistir representants estatals, del món del cine àrab i internacional i diplomàtics, a més d'Adam Aron, director executiu de l'empresa AMC Entertainment, promotora de tots els cines que s'obriran al país segons un contracte segellat el 2017.

Una banda de jazz va amenitzar l'arribada dels convidats -dels dos sexes malgrat la separació que existeix als espais públics a l'Aràbia Saudita-, rebuts a més per joves contractats per AMC per ajudar en l'organització de l'esdeveniment.

Una de les assistents, Lamiá al-Ahmad, empleada d'una productora de cine, va mostrar a Efe la seva incredulitat per estar vivint aquest moment a l'Aràbia Saudita.

"He vist moltes pel·lícules a Beirut i Manama; aquest esdeveniment em genera una sensació diferent", va assegurar.

Després de la inauguració oficial, es va projectar, només per als convidats, la pel·lícula Black Panther, l'última cinta de superherois de Marvel i Disney que es va estrenar fa dos mesos als EUA, un èxit mundial que el públic saudita no podrà veure fins d'aquí una setmana, segons el Ministeri de Cultura i Informació.

Censura

Al país àrab el film és considerat apte per a més grans de 15 anys i es creu que algunes de les escenes han sigut eliminades.

L'expert saudita en el sector cinematogràfic Abdul-aziz al-Zamel va dir a Efe que és comprensible l'aplicació de la censura perquè cada país té el seu punt de vista respecte a la classificació del contingut de les pel·lícules.

"La cultura dels pobles canvien i maduren amb el pas del temps i les lleis també canvien, encara que ho facin lentament", va afegir Al-Zamel.

Va celebrar el fet que ja no haurà de viatjar per veure una pel·lícula "que esperava amb ganes" o visionar-la en un altre suport que no sigui la gran pantalla.

Al-Zamel va explicar que els saudites llegien crítiques d'una pel·lícula i sabien coses d'ella sense poder veure-la "com els altres habitants del planeta".

A partir d'ara ho podran fer per uns 50 rials saudites (13 dòlars) a les tres sales de cine que està previst que obrin al centre financer Rei Abdul·là en el tercer trimestre del 2018, com a pas previ a la inauguració d'un mínim de 40 cines en els pròxims cinc anys.

L'Autoritat de Mitjans Audiovisuals, que s'encarrega de donar llicències als nous cines, va assegurar que avui "comença una indústria diferent amb el llançament del cine saudita".

Una fita històrica

El director saudita Abdul·là al-Aiaf va afirmar que l'obertura de la primera sala de cine "és una fita històrica que portarà el cine saudita cap a un futur impressionant, a nivell de seguiment i indústria".

Precisament, Al-Aiaf va reflectir en la seva pel·lícula 500 quilòmetres (2006) el viatge d'un jove que va recórrer aquesta distància en cotxe des de Riad al veí Bahrain per veure la primera pel·lícula de la seva vida. "Sempre vaig somiar que aquesta distància fos de 500 metres i això està passant avui", va afegir.

Molts saudites, que van néixer i van créixer en un país sense sales de cine, s'han vist obligats a desplaçar-se a la capital de Bahrain, Manama, la ciutat més pròxima on podien veure un film a la gran pantalla.

Al-Aiaf va elogiar "els joves directors i directores que no van esperar l'obertura de les sales de cine, sinó que van obrir els seus cors al cine fa anys".

Respecte a la censura i les traves amb què encara es poden trobar al país, va dir que "a poc a poc s'obre més l'espai" i va considerar que després dels primers anys l'escenari serà "més clar".

Notícies relacionades

Les sales de cine es van tancar a l'Aràbia Saudita en la dècada dels 80 després de l'enduriment de les normes socials, i la restricció de les llibertats individuals, la cultura, l'oci i totes les manifestacions artístiques en públic.

La reobertura dels cines s'emmarca en les mesures promogudes pel príncep hereu, Mohammad bin Salman Mohammad bin Salman, des que va ser designat el juny del 2017, que inclouen l'accés de les dones als estadis de futbol i la celebració de concerts de música.