IMMIGRACIÓ

Els EUA demanaran les dades de les xarxes socials dels viatgers amb visat

Els sol·licitants hauran de facilitar els seus noms d'usuari, correus electrònics i adreces, entre altres dades

 

  / SERGIO LAINZ

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Departament d'Estat dels EUA ha publicat la seva nova normativa, que exigirà als sol·licitants de visat de tot el món dades sobre les xarxes socials que han usat en els últims anys, una política que podria afectar 14,7 milions de persones, va confirmar a Efe una font oficial.

Aquesta font, que va demanar l'anonimat, va explicar que el Departament d'Estat dels EUA va publicar la nova normativa divendres i entrarà en vigor d'aquí 60 dies, un cop que hagi superat el procés de revisió en què ciutadans i organitzacions poden expressar la seva opinió sobre la mesura.

Quan la norma entri en vigor, les persones que planegin sol·licitar un visat per viatjar als Estats Units hauran d'omplir un qüestionari que els demana els seus noms d'usuari a les xarxes socials en els últims cinc anys i dades personals relatives als últims 15 anys.

Possibles terroristes

La mesura respon a una ordre emesa el 6 de març del 2017 pel president nord-americà, Donald Trump, en què exigia que s'endurís l'escrutini dels sol·licitants de visat a l'estranger, amb la finalitat de bloquejar l'entrada a possibles terroristes i altres persones que poguessin amenaçar la seguretat nacional.

Ja el juny del 2016, una font oficial va dir a Efe que els EUA havien començat a exigir les dades de les xarxes socials a uns 65.000 sol·licitants de visats.

El qüestionari, a què va accedir llavors Efe, demana als sol·licitants proporcionar els noms d'usuari que han utilitzat en tota mena de xarxes socials en els últims cinc anys, així com les seves adreces de correu electrònic i els seus números de telèfon en el mateix període.

També els exigeix precisar els números de tots els seus passaports anteriors, els noms i data de naixement dels seus familiars, i les dades dels seus ocupadors en els últims 15 anys, així com els països que hagin visitat i totes les adreces en què hagin viscut en aquell mateix període.

El Departament d'Estat ja demana a tots els sol·licitants de visat a tot el món la seva informació de contacte, el seu historial de viatge, les seves adreces prèvies i detalls sobre els seus familiars, però per a un període molt més curt que el del nou qüestionari.

Notícies relacionades

El 2017, els Estats Units ja van començar a demanar als viatgers sotmesos al programa d'exempció de visat visa waiver que proporcionin de manera voluntària els noms dels seus comptes a les xarxes socials per augmentar els controls.

El canvi ha generat crítiques d'organitzacions com la Unió Nord-americana de Llibertats Civils (ACLU, per les seves sigles en anglès), una de les més crítiques amb les mesures de Trump per endurir els controls migratoris, que va considerar el pla "ineficaç" i "profundament problemàtic".