CONFLICTE

L'ONU tem que la situació a Gaza empitjori i crida Israel a la "màxima contenció"

Reclama "la màxima contenció" a Israel amb el fi d'evitar més morts per aquests disturbis

fsendra42721017 ram01  ramala  cisjordania   30 03 2018   un palestino se pr180330175842

fsendra42721017 ram01 ramala cisjordania 30 03 2018 un palestino se pr180330175842 / ALAA BADARNEH

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'ONU ha expressat aquest dissabte de matinada la seva por que la situació a Gaza continuï deteriorant-se en els pròxims dies i ha demanat a Israel que només utilitzi la "força letal" com a últim recurs.

Així ho ha expressat un dels responsables polítics de l'ONU, Tayé-Brook Zerihoun, en una reunió d'urgència convocada pel Consell de Seguretat per analitzar la violència que va esclatar divendres a la franja de Gaza, en una jornada en què van morir almenys 16 palestins.

La reunió del consell estava convocada inicialment a porta tancada, sota la presidència de torn d'Holanda, però al no arribar-se a un consens per a una declaració conjunta al final de la sessió es va decidir que fos oberta.

En el seu informe davant el Consell, Zerihoun, subsecretari general d'Afers Polítics de l'ONU, es va fer ressò dels diferents informes que han rebut les Nacions Unides sobre els disturbis i va dir que estava revisant de prop la situació.

Responsabilitat

"Hi ha el temor que la situació pugui deteriorar-se en els pròxims dies (...). És imperatiu que els nens no siguin utilitzats com a objectiu", ha dit l'alt funcionari de l'ONU. Zerihoun ha fet una crida a les forces israelianes perquè observin "la màxima contenció" amb el fi d'evitar més morts per aquests disturbis, i ha dit que aquest país ha d'assumir les responsabilitats que pugui tenir en aquest tema.

"La força letal només hauria de ser usada com a últim recurs", ha afegit Zerihoun, de nacionalitat etíop, que ha demanat que es faci una "adequada investigació" sobre els fets.

En el seu missatge, el número dos del departament d'Afers Polítics de l'ONU ha dit que els disturbis d'avui són un "dolorós record" de la pau que falta al Pròxim Orient i ha instat les parts a seguir avançant en la solució de dos estats.

Investigació

Coincidint amb el final de la reunió, el secretari general de l'ONU, António Guterres, per mitjà d'un portaveu, ha manifestat que està "profundament preocupat" pels disturbis a Gaza i ha demanat una "investigació independent i transparent" d'aquests fets.

"Aquesta tragèdia ressalta la urgència de revitalitzar el procés de pau", ha dit el portaveu, Farhan Haq.

La reunió del Consell de Seguretat, convocada a iniciativa de Kuwait i que va durar dues hores i mitja, la primera a porta tancada, es va portar a terme amb la sala del consell buida als llocs del públic.

Algunes de les principals potències, com els Estats Units, el Regne Unit, França i Rússia, hi estaven representades per figures de segon o tercer nivell.

L'ambaixador suec, Carl Skau, va qualificar la situació a Gaza de "terrible" i "molt a prop del col·lapse". "La nostra prioritat ara ha de ser evitar una escalada més gran. Totes les parts, particularment les forces de seguretat israelianes, han d'observar contenció", va afegir.

Per la seva banda, l'ambaixador peruà, Gustavo Meza-Cuadra, el país del qual presidirà el Consell de Seguretat durant l'abril, va dir que la violència viscuda avui "segueix un increment de la retòrica" violenta de les dues parts.

Notícies relacionades

En la reunió no hi ha participat cap representant d'Israel, però sí que hi ha assistit, com a convidat, el de Palestina, Riad Mansur, que ha qualificat de "matança" els fets registrats dijous a Gaza.

Mansur ha dit que "la majoria dels manifestants" eren persones que van tenir un comportament "pacífic i no violent", que no podrien representar "cap amenaça" per a les forces de seguretat israelianes.