La justícia italiana confisca el vaixell d'Open Arms

El jutge acusa l'oenagé d'afavorir la immigració il·legal

mbenach42579688 els migrants esperen per desembarcar del vaixell de l ong pr180319193412

mbenach42579688 els migrants esperen per desembarcar del vaixell de l ong pr180319193412 / REUTERS Antonio Parrinello

2
Es llegeix en minuts

No són delinqüents, però sí presumptes culpables d’afavorir la immigració il·legal. És la decisió presa ahir pel jutge instructor de Catània (Sicília) Nunzio Sarpietro sobre el cas obert arran de la incautació del vaixell de l’oenagé Proactiva Open Arms el 17 de març al port de Pozzallo. Tres dies abans la nau havia salvat d’uns bots a la deriva en aigües internacionals 216 immigrants procedents de Líbia. En un acte, el jutge va confirmar ahir la incautació de la nau i va descartar el delicte d’associació criminal. La investigació continua ara en mans de la fiscalia de Ragusa, va informar a Efe l’advocat de l’oenagé Alessandro Gamberini.

El vaixell Open Arms va ser incautat després d’atracar a Pozzallo per desembarcar 216 immigrants i es va obrir una investigació a la cap de la missió, Anabel Montes, i al capità, Mark Reig. Gerard Canals, coordinador de Proactiva, va ser acusat de complicitat. Amb la decisió del jutge queden en llibertat amb càrrecs.

"Una investigació ordinària"

Ara, la fiscalia de Ragusa haurà d’examinar el cas i decidir si demana una nova ordre d’immobilització cautelar del vaixell en els pròxims 20 dies. En cas contrari, decauria la incautació vigent. «Es tracta d’un important resultat que torna el cas a una investigació ordinària sobre immigrants», va manifestar Gamberini, per destacar tot seguit que «és important que un jutge hagi negat la serietat d’una acusació d’associació criminal».

L’advocat va dir que s’haurà d’esperar el curs de les investigacions de la fiscalia, però es va mostrar «completament confiat a poder demostrar que les acusacions no són demostrables». Gamberini va explicar que qualsevol investigació de caràcter penal no dura menys d’un any, però els investigats poden tornar a Espanya o quedar-se a Itàlia, com ells prefereixin. El delicte d’afavoriment de la immigració il·legal té aparellada una pena d’un màxim de tres anys de reclusió i 15.000 euros de sanció.

La investigació es refereix a l’últim rescat, durant el qual l’oenagé es va negar a entregar els 216 immigrants salvats a una patrulla de la Guàrdia Costanera líbia que va aparèixer més tard a la zona. Davant la negativa, els libis van proferir amenaces de mort contra els tripulants, segons alguns vídeos que ha difós l’oenagé. «Millor morir al mar que tornar a mans dels libis», van dir els rescatats en terra.

Comandament italià o libi

Notícies relacionades

El dia del salvament, el comandant del vaixell va comunicar a les autoritats d’Itàlia la presència al mar de persones en perill i va preguntar a quin port havia de dirigir-se. En un primer moment va prendre el comandament de l’operació la Guàrdia Costanera de Roma, que va autoritzar el salvament, tot i que després va informar la nau que el comandament passava a la Guàrdia Costanera de Líbia. Aquest país no reconeix cap zona de competència en qüestions de «recerca i auxili» i ha ampliat les seves aigües territorials més enllà de les 12 milles tradicionals.

Segons han declarat els tripulants de l’Open Arms, quan el primer bot amb els immigrants estava a punt de bolcar i algunes persones ja havien caigut al mar no hi havia cap patrullera líbia a la vista, de manera que van decidir procedir a l’operació de salvament.