CONFLICTE AL MEDITERRANI

Brussel·les es desentén del "incident" amb Proactiva Open Arms

La Comissió Europea assegura que segons les seves informacions l'embarcació rescatada era en aigües territorials líbies

El ministre espanyol d'Exteriors, Alfonso Dastis, reclama aclariments abans de treure conclusions

mbenach42579688 els migrants esperen per desembarcar del vaixell de l ong pr180319193412

mbenach42579688 els migrants esperen per desembarcar del vaixell de l ong pr180319193412 / REUTERS Antonio Parrinello

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea està al corrent de l'incident ocorregut divendres passat amb el vaixell de l'ONG catalana Proactiva Open Arms però ha eludit condemnar l'actuació dels guardacostes libis, la immobilització del vaixell a Sicíliaimmobilització del vaixell per part de les autoritats italianes o l'acusació d'Itàlia contra l'oenagé d'afavorir la immigració clandestina i l'associació criminal. “D'acord amb el que entenem, les guardacostes libis actuaven en les seves aigües territorials i no tenim comentaris per afegir en aquest moment”, s'ha limitat a assenyalar la portaveu d'immigració, Natasha Bertaud.

L'Executiu comunitari va tenir coneixement de l'“incident” divendres passat. Des d'aleshores, ha explicat la portaveu, estan en contacte amb les autoritats italianes i fins i tot el comissari d'Immigració, Dimitrios Avramopoulos, va arribar a parlar per telèfon amb el ministre italià Marco Minitti. És més, a Brussel·les insisteixen que es tracta d'un assumpte competència exclusiva del Govern italià i confien que seguiran gestionant la situació.

La Comissió Europea parteix de la base que si hi ha hagut un incident és perquè no s'ha seguit el codi de conducta adoptat l'any passat per les autoritats italianes per emmarcar el treball de les oenagés que ajuden al Mediterrani en les operacions de salvament d'immigrants, encara que ha evitat culpar l'oenagé catalana. “Demanem a totes les parts que en el futur respectin no solament el dret internacional, sinó també aquest codi de conducta”, ha instat Bertaud.

¿Aigües internacionals o líbies?

Segons la informació que ha transcendit fins ara, les autoritats italianes van notificar als guardacostes libis, tunisians, maltesos i a l'oenagé Proactiva Open Arms l'existència d'una embarcació en dificultats divendres al matí. Els guardacostes libis, segons fonts comunitàries, van respondre que es feien càrrec de la situació, per produir-se a les seves aigües territorials, i els italians van informar a la resta que els libis assumien el rescat.

Tot i així, expliquen les mateixes fonts, Proactiva Open Arms va decidir rescatar els dos centenars d'immigrants, cosa que va derivar en un incident de seguretat que va obligar l'oenagé a demanar protecció a Espanya, que al seu torn va haver de sol·licitar permís a Itàlia per desembarcar els immigrants. Es tracta del primer incident d'aquestes característiques des que Itàlia va adoptar el codi de conducta.

Espanya demana aclariments

Notícies relacionades

Les autoritats espanyoles, segons ha explicat el ministre d'Exteriors Alfonso Dastis també segueixen molt de prop el cas a través del consolat a Nàpols i el cònsol honorari a Catània, que estan en contacte amb el capità del vaixell i amb els responsables de l'oenagé. “El que volem és aclarir la situació, que cadascun en aquesta situació s'atingui a les obligacions que l'incumbeixen en virtut del dret internacional i el dret comunitari. Quan aclarim la situació ja veurem qui és responsable de què”, ha avisat.

“No entenc res fins que no aclareixi els extrems de què se'ls acusa i quina és la justificació per a aquestes acusacions”, s'ha limitat a assenyalar aquest dilluns des del consell de ministres d'Exteriors de la UE. “Recollir persones en alta mar en una missió de salvament i rescat no ens sembla que sigui res que pugui objectar-se”, ha afegit. També una quinzena d'eurodiputats espanyols han interpel·lat a la Comissió Europea a compte de la immobilització de l'embarcació i han interrogatl'Executiu sobre la seva opinió al voltant de l'acusació abocada contra l'oenagé i perquè Brussel·les aclareixi si realitzarà gestions per aconseguir la retirada dels càrrecs.