Open Arms afirma que va complir les normes internacionals

El capità del vaixell retingut afirma que van actuar coordinats amb les autoritats de Roma

El ministre Dastis espera que la situació s'aclareixi i que l'oenagé pugui seguir amb els rescats

mbenach42579633 the spanish ngo s proactiva open arms vessel is seen at harb180319210741

mbenach42579633 the spanish ngo s proactiva open arms vessel is seen at harb180319210741 / Alessio Tricani

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH

La nau de l’oenagé Proactiva Open Arms seguia ahir retinguda al port de Pozzallo (Sicília), després que dijous passat rescatés en alta mar 218 emigrants procedents de Líbia en una operació que suposadament va incomplir el «codi de conducta» que Itàlia va imposar a les oenagés. S’espera que un jutge decideixi, probablement demà, si posa fi o no a la retenció del vaixell.

Marc Reig, capità de l’Open Arms, va explicar en un comunicat que el vaixell «va actuar sempre d’acord amb les normes i els codis internacionals vigents, creats per garantir i salvaguardar les vides humanes al mar i els drets dels nàufrags rescatats». «En tot moment vam seguir les instruccions del Centre de Coordinació de Rescat Marítim (MRCC, per les seves sigles en anglès)», va afegir.

Segons Reig, les operacions de salvament van començar després de rebre un missatge INMARSAT, una crida general a totes les embarcacions i una a altra de successiva  per part del MRCC Roma (ITMRCC), que assumia la coordinació de l’esdeveniment.

UN ALTRE COMUNICAT

«Successivament vam rebre un segon comunicat que ens informava que la gestió del rescat passaria a mans de la guàrdia costanera líbia. En aquell moment no hi havia cap embarcació líbia a la vista.Vam trobar una barca de goma en una situació d’extrema perillositat: s’estava omplint d’aigua i algunes persones havien caigut al mar», va relatar el capità de l’Open Arms.

«Hi vam intervenir per socórrer els nàufrags. Després de comunicar amb l’ITMRCC, vam procedir a embarcar-los a l’Open Arms», va reafirmar Reig, que va afegir: «Amb els nàufrags a bord, vam haver de gestionar una segona operació de rescat sempre en coordinació d’ITMRCC. Durant l’operació ens va interceptar una patrullera líbia i ens va intimidar sota amenaça de mort, ordenant-nos que els entreguéssim les dones i els nens que estaven a bord de les llanxes de rescat».

UN BEBÈ A BORD

Open Arms no els van entregar. «Estàvem –han explicat— en aigües internacionals i, per tant, entregar-los hauria suposat una devolució col·lectiva en calent a un Estat (Líbia) no firmant de la convenció de Ginebra».  En canvi l’Open Arms es va dirigir cap a Malta, el port més pròxim, i va demanar instruccions a les seves autoritats, perquè a bord portava una nena de tres mesos «en perill».

Al cap de tres hores, Roma va indicar a la nau que podia dirigir-se a Pozzallo, a Sicília. Allà va ser on va quedar retinguda per ordre de la fiscalia de Catània, que acusa els tres tripulants de fomentar la immigració il·legal, delictes que si els confirma un jutge, els poden suposar penes des de 4 fins a 12 anys de presó.

Notícies relacionades

Mentrestant, l’oenagé segueix recollint suports. Human Rights Watch (HRW) ha denunciat que els càrrecs de la Justícia italiana responen «a una campanya per desacreditar els organitzacions que s’ocupen del rescat al mar». 

El ministre espanyol d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, es va mostrar confiat  que la situació del vaixell «s’aclarirà», de manera que, va assegurar, els membres de l’oenagé «podran seguir desenvolupant la seva activitat» de rescat de persones en alta mar.