CORRUPCIÓ A FRANÇA

Sarkozy, detingut per presumpte finançament irregular de la campanya del 2007

L'expresident francès és interrogat en el marc de la investigació sobre el finançament libi de la campanya presidencial

Sarkozy declara sota arrest, per la investigació judicial oberta per un possible finançament il·legal de la campanya de les eleccions del 2007. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El setge judicial s'estreny sobre Nicolas Sarkozy. L'expresident francès està en detenció provisional als locals de l'Oficina Anticorrupció de la Policia Judicial de Nanterre, a la perifèria de París, per ser interrogat en el marc de la investigació sobre el suposat finançament per part del règim libi de Muammar al-Gaddafi de la campanya electoral que el va portar a l'Elisi el 2007, segons han informat aquest dimarts el diari Le Monde i el digital Mediapart.

L'interrogatori, el primer a què se sotmet l'expresident francès en aquest llarg dossier que la justícia investiga des de l'abril del 2013, es pot prolongar com a molt durant 48 hores i en funció del resultat podria ser portat davant un jutge i eventualment ser imputat.

Aquest no és l'únic assumpte que esquitxa Sarkozy. L'expresident està imputat en el cas batejat com a Bygmalion, un tèrbol sistema de falses factures destinades a sufragar les despeses de la fastuosa campanya presidencial del 2012 Bygmalion,que va perdre davant el socialista François Hollande.

També ho ha sigut per corrupció, tràfic d'influències i violació de secret professional en el cas Paul Bismuth la falsa identitat que va permetre a Sarkozy assabentar-se mitjançant rocambolesques escoltes telefòniques de la marxa dels processos judicials en què apareix el seu nom.

En l'escàndol libi, la investigació de què s'encarrega el jutge d'instrucció de la secció financera de París, Serge Tournaire, apunta directament a l'expresident i a molts dels seus antics col·laboradors. La llista de possibles delictes recollits en l'escrit del jutge és àmplia: corrupció, tràfic d'influències, desviament de fons públics, falsedat, blanqueig i frau fiscal. 

Va ser el diari Mediapart. Des d'aleshores, la justícia ha anat lligant caps que posen en dubte la versió dels fets del polític conservador, que sempre ha negat les acusacions de finançament irregular.

En el complex entramat de la investigació líbia, hi ha dos homes clau: Abdul·là Senussi, exdirector d'informació militar del règim libi, i Ziad Takieddine, home de negocis francolibanès que va posar en contacte el llavors ministre de l'Interior de Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, amb el règim de Gaddafi.

Cinc milions en tres maletes

El novembre del 2016, en plena campanya de les primàries del partit dels Republicans en què va vèncer el malaguanyat François Fillon, Takieddine va admetre que, entre finals del 2006 i principis del 2007, havia portat de Trípoli a París 5 milions d'euros en efectiu, en bitllets de 200 i 500 euros, distribuïts en tres maletes de cuir. Els diners es van deixar en lloc segur al Ministeri de l'Interior.

El seu relat, que va suposar la seva imputació per complicitat en un delicte de corrupció i un altre de desviament de fons públics a Líbia, coincideix punt per punt amb la declaració que va fer Senussi davant el Tribunal Penal Internacional el 2012.

“Pel que fa al suport donat a personalitats occidentals per accedir al poder, es va aportar la suma de 5 milions d'euros a la campanya del president francès Nicolas Sarkozy el 2006-2007”, va dir llavors l'antic dirigent libi.

La justícia francesa té en el seu poder, com a prova de l'entrega de fons a Sarkozy, les anotacions dels pagaments que figuren a l'agenda de l'ex ministre libi del petroli mort el 2012 en estranyes circumstàncies, Xukri Ghanem.

Notícies relacionades

La investigació sobre el finançament libi de la campanya de Sarkozy ha conduït a la imputació fa dos anys per falsedat, blanqueig i frau fiscal del director de gabinet de Sarkozy a Interior i després ministre durant la seva presidència, Claude Guéant, un personatge intrigant que va voler convèncer els jutges que els 500.000 euros trobats al seu compte en el curs d'un registre procedien de la venda de dos quadros flamencs.

Brice Hortefeux, exministre de l'Interior, fidel col·laborador i amic de Sarkozy des de fa més de tres dècades, també ha sigut cridat a declarar en el marc de la mateixa investigació, però no ha sigut detingut. Nicolas Sarkozy es va apartar de la vida política el novembre del 2016 al ser derrotat en les primàries de la seva formació política, Els Republicans.