Crisi política

Creix el descontentament dels militars a Veneçuela

Els últims arrestos i purgues reflecteixen un malestar més gran en un dels suports del president Nicolás Maduro

mbenach36715956 venezuela s president nicolas maduro  l  attends a military 161229112412

mbenach36715956 venezuela s president nicolas maduro l attends a military 161229112412 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Tot el poble a produir als patis, a les cases, a les comunitats, als pobles i a les ciutats», va demanar el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, dijous i es va deixar filmar recollint els ous que ponen les seves 152 gallines. Aquell mateix dia, va encapçalar a l’Acadèmia Militar de Caracas un homenatge a l’extint Hugo Chávez amb una crida diferent de les Forces Armades: reforçar la seva fidelitat al president i el Govern en moments d’extremes dificultats econòmiques i socials. «Cinc anys després som aquí, dient-li al nostre comandant a la seva flamarada eterna: comandant Chávez, el teu poble i la teva Força Armada t’han sigut lleials».

No és la primera vegada que Maduro formula aquesta exhortació als uniformats. La crida adquireix no obstant una altra ressonància en una Veneçuela on només aquest any van abandonar els hospitals 3.000 infermeres i milers de professionals van decidir emigrar. L’anomenada «família militar» no sembla al marge de la crisi. «Les condicions objectives d’un cop d’Estat avui són cent vegades superiors a les del 4 de febrer (de 1992). Els oficials de la Força Armada, les tropes, la família militar, està passant la mateixa penúria que passem tots», va manifestar el 6 de març l’exministre de l’Interior, fundador del Servei Bolivarià d’Intel·ligència (Sebin) i al mateix temps un dels protagonistes d’aquell fallit motí, Miguel Rodríguez Torres. Dies després, Rodríguez Torres, que va acompanyar Maduro fins a finals del 2014, va ser arrestat. El van acusar d’estar en contacte amb la CIA i de portar a terme accions conspiratives contra «la unitat monolítica de la Força Armada Nacional Bolivariana».

El cas del major general Rodríguez Torres va tenir un desenllaç anunciat. «Instem els òrgans de justícia a actuar amb tot el pes de la llei i amb la severitat deguda davant la traïció i el crim», va demanar el Govern, i no és la primera vegada que ho fa. El que li dona un altre valor polític a les paraules de Maduro és el context actual. D’acord amb la investigadora Sebastiana Barráez, fins al 2017 hi havia 36 uniformats actius o en situació de retir empresonats. A finals del febrer passat la quantitat era de 86.

Moviment de transició

Dies enrere van ser detinguts nou oficials més de rang divers. La premsa opositora els considera participants en un anomenat Moviment de Transició a la Dignitat del Poble. Però, a la vegada, dies enrere van ser expulsats de la força 24 oficials, entre ells Raúl Baduel, el militar que va rescatar Chávez durant el cop d’Estat del 2002, i que es troba a la presó des de fa nou anys.

Un altre dels degradats és el major general Hebert García Plaza, ministre d’Alimentació de Chávez. «Companys de la FANB (Forces Armades), Maduro empresona els militars del 4F (l’intent de cop del 1992 que va donar naixement al chavisme), els que amb mèrits van forjar la seva carrera militar per defensar la pàtria i les seves institucions, únicament amb l’objectiu de defensar el seu projecte polític. No tinguin cap dubte que vostès també seran sacrificats i empresonats», va escriure a Twitter divendres.

Crides a la reacció

Notícies relacionades

«Estem preparats per a qualsevol intent desestabilitzador», va dir la governadora de l’estat de Lara, almiranta retirada Carmen Teresa Meléndez. García Plaza li va respondre: Maduro, que busca ser reelegit el 20 de maig, «haurà de detenir gairebé tots els membres de la FANB» si s’aprofundeix el malestar. Però els «militars institucionals no donen cops d’estat, lideren una desobediència massiva civicomilitar». En una carta oberta,  el major general (retirat) Clíver Alcalá Cordones va fer dissabte el mateix raonament: «El compromís amb Bolívar, amb el moviment popular del 4F i amb els ciutadans que no han aconseguit en els últims anys el grau de felicitat esperat, però sí de misèria i tristesa, ens recorda el paper dels homes d’uniforme com a agents defensors de la nació».

Segons Javier Antonio Vivas Santana, columnista del portal d’esquerres Aporrea, «venen dies decisius per a Veneçuela i la Força Armada, no en tinguin cap dubte, jugarà un rol molt important en el rescat de la constitucionalitat».